Výstava Vryté do paměti v Poštovním muzeu

12.11.2021 – 17.4.2022, 23:59

Od pátku 12. listopadu představuje Poštovní muzeum v budově na Nových Mlýnech v Praze novou výstavu pod názvem Vryté do paměti. Příběh českých dějin, vyprávěný prostřednictvím stovek motivů tuzemských poštovních známek, oslovuje nejen milovníky historie a této specifické oblasti výtvarného umění. Téma výstavy přesahuje oborový svět filatelie a nabízí široké veřejnosti pohled do jednoho z jejích často opomíjených zákoutí.

Výstava návštěvníky provází bohatou obrazovou exkurzí napříč domácí známkovou tvorbou. Ta byla doposud popsána především jako řemeslný fenomén a velmi osobitá vrstva našeho výtvarného umění, současně však vždy sehrávala svou roli i ve formování české historické paměti. Samotný název tak neodkazuje pouze na jedinečné řemeslo ocelorytiny, ale zároveň připomíná, že poštovní známky byly také důležitým prvkem naší historické kultury.

Známkovou tvorbu vždy pomáhala utvářet pestrá škála autorů – od zcela neznámých nadšenců až po velká jména výtvarného umění s mezinárodním přesahem. Formou čtyř námětových zastavení je tak představena jejich tvorba spojená s historickou tématikou. Na příkladech vývoje portrétních známek, přístupů ke zpracování historických výročí nebo návrzích, které se posléze nedočkaly realizace, je zároveň zachycen průřez výtvarným vývojem poštovních známek v uplynulém století. Výstavu si návštěvníci mohou prohlédnout až do 17. dubna 2022.