Dobré ráno, Viktore - Divadlo Minor

29.9.2023, 18:00 – 19:00

Na Malé scéně divadla Minor bude 18. listopadu 2021 uvedena premiéra Dobré ráno, Viktore. Autory poetického příběhu o starém pánovi v nemocnici, který celý život hledá draky, jsou Jiří Jelínek a Tereza Lexová.  V titulní roli se představí Petr Reif, zdravotní personál pak vytvoří Nataša Bednářová, Anna Bubníková, Ivana Machalová a Filip Nebřenský.

Dobré ráno, Viktore - Divadlo Minor
  • Adresa:
    Vodičkova 674/6
    Praha 1 110 00

Pan Viktor Kard coby stoletý dědeček bude vyprávět, jak byl horolezcem, potápěčem, kosmonautem, závodníkem, krotitelem dravé zvěře a jak potkal draky. Je jen na divácích, zda mu budou věřit.

Autor a režisér Jiří Jelínek spolupracuje s Minorem dlouhodobě, jeho hravé inscenace jsou charakteristické spojením s živou hudbou, tancem a osobitým slovním humorem. Tentokrát diváky zavede do nemocničního pokoje, který se ovšem rozžije neuvěřitelnými příhodami tajemného starého pána jménem Viktor Kard.  Na nemocničním lůžku se s pomocí loutek a dvou zdravotních sestřiček odehrají vrcholné momenty Viktorova života.

"Jiří Jelínek touto inscenací otevírá citlivým způsobem další sociálně-společenské téma. U jeho předešlé hry Anežka chce tančit byla v centru pozornosti slepá dívka, nyní vidíme stárnoucího pána v nemocnici, jehož životní entuziasmus a fantazie nakazí i stereotypní přístup zdravotnického peronálu. Jelínek opět svým jedinečným způsobem a hravou formou rozesmívá nejmladší diváky a dojetím rozplakává jejich starší doprovod," říká dramaturgyně Minoru Iva Kopecká.

Na inscenaci se podíleli stálí spolupracovníci Jiřího Jelínka - výtvarnice Bára Čechová, skladatel Zdeněk Král a autor projekcí Matěj Pospíšil.

Jiří Jelínek je autor, režisér, herec, textař a autor komiksů. Pochází z Hradce Králové, kde založil amatérské loutkové divadlo DNO, které rychle získalo přízeň diváků i kritiky. V roce 2002 obdrželo Cenu Sazky a Divadelních novin, na festivalu Next Wave 2002 dostalo DNO cenu za objev roku a roku 2004 získal Jiří Jelínek cenu za autorský přínos českému divadlu. Krátce působil jako herec v Klicperově divadle, poté v brněnské Huse na Provázku, kde se začal profesionálně věnovat režii. Režíruje v divadlech po celé republice (např. Divadlo Polárka, Městské divadlo Zlín, divadlo Lampion, Jihočeské divadlo České Budějovice, Divadlo rozmanistostí Most). V Minoru kromě Pinokia režíroval inscenace Konžert, Anežka chce tančit, Brum (pro nejmenší medvědy), Mami, už tam budem? a O veliké řepě. S jeho tvorbou se můžete setkat i na Televizi Minor, pro kterou napsal několik audiopohádek.

Informace o inscenaci

Veřejná generálka: 17. listopadu 2021 v 10:00
Premiéra: 18. listopadu 2021 v 18:00 na Malé scéně
Nejbližší reprízy: 3. prosince od 18:00 a 4. prosince od 10:00
Vstupenky jsou k dostání buď online na www.minor.cz nebo v pokladně divadla (Po–Pá 10:00–13:30 a 14:30–20:00; So–Ne 11:00–18:00)
Přístupné divákům od 5 let

Inscenační tým

Scénář: Jiří Jelínek a Tereza Lexová
Režie: Jiří Jelínek
Dramaturgie: Tereza Lexová
Výprava: Bára Čechová
Hudba: Zdeněk Král

Fotografie z představení: Zbyněk Hrbata

Hrají: Nataša Bednářová, Anna Bubníková, Ivana Machalová, Filip Nebřenský, Petr Reif