Pravdu má každý svou (?) - Divadlo Alfa

9.1.2024, 19:00 – 19.3.2024, 10:00

„Šla Pravda světem a na chudý duchem se smála.“

Pravdu má každý svou (?) - Divadlo Alfa
  • Adresa:
    Rokycanská 174/7
    Plzeň 312 00

Virtuální i reálný svět je plný pravd (?), které do prostoru sázejí s neotřesitelnou suverenitou lidé známí davu i ti, kterým sociální sítě nahrazují hospodský stůl štamgastů. Žonglování se slovíčky střídají málo proměnlivá schémata dokola omílaných frází. A každý tu svou pravdu má.

Masaryk řekl, že demokracie je diskuse a heslo Pravda vítězí si nechal vyšít na prezidentskou standartu. Z téhož období ale pochází i hra Luigiho Pirandella Každý má svou pravdu. A tak se nabízí otázka, čí pravda vítězí? Jaká? Kdo tedy má tu pravou pravdu a kdo ne a jak se to pozná? Kdo to posoudí? A je vůbec možná diskuse, jestliže každý má svou pravdu a nehodlá z ní ustoupit? A není-li možná smysluplná diskuse, je možná funkční demokracie? A co vůbec ta diskuse je, v čem spočívá?

Inscenace čerpá z několika inspiračních zdrojů: kromě již zmíněné hry Luigiho Pirandella Každý má svoji pravdu také ze spisu Niccoló Machiavelliho Vladař, z písní Vladimíra Vysockého a dalších. Inscenační tým tvoří umělecké vedení královéhradeckého Divadla Drak Tomáš Jarkovský a Jakub Vašíček. Oba v Alfě hostují pravidelně (Hamleteen, Ostře sledované vlaky, Gazdina roba, Kde domov můj? (milostný dopis Československu)). Stejně jako scénograf z libereckého Naivního divadla Kamil Bělohlávek.

K představení vznikne navazující workshop a v nabídce budou také pracovní listy.

Režie: Jakub Vašíček
Výprava: Kamil Bělohlávek
Dramaturgie: Tomáš Jarkovský, Petra Kosová
Scénář: Tomáš Jarkovský, Jakub Vašíček