Apolenka z modrotisku

11.11.2021, 18:00 – 31.12.2021, 19:30

Výstava představuje tisky ilustrací a  drobnější originály akvarelů autorské dvojice Vlková/Šrámek ke stejnojmenné knize. Dospělým i dětem odhaluje expozice prostřednictvím uměleckého zážitku tajemství vzácné tradiční techniky potisku textilií.

Kniha Apolenka z modrotisku vznikla jako projekt Romany Košutkové z Galerie výtvarného umění v Hodoníně. Podle ní se akvarel, který je dominantní technikou V. Vlkové, k modrotisku velmi dobře hodí. Interiéry, architekturu a případné technické prvky pro knihu zpracoval J. Šrámek. Ilustrace tedy vznikaly jako digitální koláž, kdy každý jednotlivý fragment byl nejprve namalován zvlášť na papír. Části byly následně v počítači spojeny do finálního vizuálu.  Modrotisk se objevoval v motivech lidových krojů již koncem 18. století. Typickým se stal zejména v oblastech Horácka a Valašska. Do dnešních dob byl zachován provoz modrotiskových dílen ve Strážnici a Olešnici.  28. listopadu 2018 byl modrotisk zapsán na seznam nehmotného světového dědictví UNESCO. 

Veronika Vlková absolvovala Atelier multimédií na Fakultě výtvarných umění VUT v Brně. Během svojí stáže v Číně se inspirovala tradiční čínskou malbou a začala pracovat s akvarelem a tušemi. Právě jemná poetická akvarelová malba je jejím charakteristickým rukopisem. Vlastní tvorbu opakovaně rozvíjí ve spolupráci s jinými umělci, výtvarníky, animátory a hudebníky. Sama se také věnuje hudbě a její hudební produkce vzniká v úzké návaznosti na její uměleckou tvorbu.  

Jan Šrámek je český vizuální umělec, grafik, ilustrátor a pedagog. Studium na Fakultě výtvarných umění VUT v Brně  zakončil oborem Umění ve veřejném prostoru v roce 2008. Vedle knižní ilustrace zasvětil část tvorby experimentům s vektorovou grafikou a animací. Od roku 2006 se věnuje VJingu a pod jménem VJ Kolouch se účastní mnoha domácích a zahraničních festivalů. V současné době (2021) vede společně s Martinem Mazancem Ateliér video Fakulty výtvarných umění VUT v Brně.  Oba autoři byli v roce 2019 za ilustrace ke knize Milady Rezkové To je metro, čéče, (2019, Paseka) oceněni v soutěži Nejkrásnější české knihy roku v kategorii Literatura pro děti a mládež. Za stejnou knihu byli také jako jediní Češi vybráni do The Illustrators Exhibition selection na veletrhu dětské knihy v Bologni. Za knihu Apolenka z modrotisku (2020, Galerie výtvarného umění v Hodoníně) získali ocenění Czech Grand Design v kategorii Ilustrátor roku 2020.  

Počátkem letošního léta vytvořili Veronika Vlková a Jan Šrámek originální velkoformátovou ilustraci na stěně ve vstupní hale Městské knihovny Mělník.  Výstav potrvá do 30. 12. 2021. 

Doprovodné programy k výstavě:  11. 11. | galerie Ve Věži, po zahájení výstavy Autogramiáda autorek knížky Apolenka z Modrotisku Veroniky Vlkové a Romany Košutkové  8. 12.|13.00 – 16.00 |Městská knihovna Mělník Čtení z knížek Apolenka z modrotisku a O smutné továrně doprovodí workshop Obrácený modrotisk