Festival „Día de Muertos“. 4. ročník završí pohádkový průvod přes Betlémské náměstí

30.10.2021, 11:00 – 22:00

Den mrtvých (španělsky Día de Muertos nebo Día de los Muertos) je svátek slavený 1. a 2. listopadu. Vznikl a je většinou slaven v Mexiku, ale také na jiných místech, zejména lidmi s mexickou kulurní tradicí.

Den mrtvých poukazuje synkretismus vyplývající z dlouhých kulturních procesů. Přežití této tradice po příchodu kolonizátorů a evangelizačního procesu je vysvětleno v synkretické fúzi mezoamerické tradice s katolickou. Kalendář se tedy shoduje s křesťanskými svátky, jako je Svátek všech svatých 1. listopadu  a Památka zesnulých 2. listopadu.

Cílem rituálu je uctít a oslavit život předků, milovaných a významných lidí, kteří zemřeli. V tomto smyslu jsou obdarováváni všemi druhy obětí a v jejich domech je vztyčen oltář. Oslavuje se vzpomínka a přítomnost mrtvých příbuzných a je všeobecně známo, že ten den, kdy se vrátili domů, byli se svými příbuznými a živili se obětmi, které jim byly zasvěceny.

V současné době je festival považován UNESCO za nehmotné kulturní dědictví lidstva a slaví se s Mexičany jako symbol jejich národní identity.

Café Latino ve spolupráci s Las Adelitas a La Patrona a Colectivo Mexicano „Día de Muertos“ vytvořilo tuto akci, aby udrželo tradici a již čtvrtým rokem vám přinášíme: umění, dětské aktivity, malování na obličej a živou hudbu Mariachi.  Po celý den budou k dispozici taneční workshopy, soutěž Catrina a mnoho dalšího. Tento program završí pohádkový průvod přes Betlémské náměstí do centra Prahy.

„Día de Muertos nebo Den mrtvých“ je jedním z nejdůležitějších svátků v Mexiku, zažijte to s námi na vlastní kůži.