Arrested Development v Lucerna Music Baru

11.5.2022, 20:00 – 21:00

Kultovní afro-americká kapela Arrested Development vznikla v Atlantě už v roce 1988, kdy jí založili studenti Speech a Headliner jako uvědomělou hiphopovou alternativu k tehdy populárnímu gangsta rapu.

Jejich podání mělo od samého počátku mnohem blíže k původní vizi rapu jako sdílení inspirativního obsahu, uvědomění a respektu afrických kořenů a probouzení kolektivního vědomí a radosti ze života. Afro-americké hudební kořeny jsou přeci v jazzu, soulu, gospelu a funku a právě z této galaxie vyšel i tento projekt, který hned s debutovým albem vydaným v roce 1992 vyhrál dvě Grammy a prodal přes šest milionů nosičů. Mnoho fanoušků kvalitní muziky tehdy bylo z tohoto radostného zjevení nadšeno stejně jako mnoho novinářů, třeba časopis Rolling Stone je vyhlásil kapelou roku. Český posluchač bude znát z jejich debutu hlavně singly People Everyday, Tennessee nebo Mr. Wendal, které bouraly hitparády po celém světě. Záhy přišla spolupráce s kultovním režisérem Spikem Leem na filmu Malcolm X nebo koncert ze série MTV Unplugged.

Od té doby Arrested Development platí za legendy žánru a jsou dodnes důležitými mluvčími za lidská práva, mír, rovnoprávnost a charitu všude tam, kde je to třeba. Společně s The Black Eyed Peas například vystupovali na Mírovém koncertě v Jeruzalémě, v rodišti Nelsona Mandely nebo třeba v ženské věznici v Kalifornii. I když se hudební mainstream v rapu divá trochu jiným směrem, jejich lidskost, autentické podání a hluboká lidská témata, kterým se věnují, je klenotem alternativní afro-americké scény.

Kapela průběžně vydává nová zajímavá alba a je tu i mnoho sólových kousků leadera kapely, kterému se přezdívá Speech. Nejnovější společná deska Don´t Fight Your Deamons vyšla v září 2020, kdy se Arrested Development měli vrátit do pražského Lucerna Music Baru. Vzhledem k celosvětové situaci se nakonec koncert přesunul až na 11. května 2022 a my už se nemůžeme dočkat.