Hania Rani s violoncellistkou Dobrawou Czocher v Akropolis

9.11.2021, 20:00 – 21:00

Skladatelky a pianistka Hania Rani v uchvacujícím spojení s violoncellistkou Dobrawou Czocher. Jejich něžná ale zároveň pulzující tvorba vás zavede do kouzelného světa, tak se nechte unést.

Hania Rani, nadějná polská skladatelka žije střídavě ve Varšavě a Berlíně. Vystudovala na konzervatoři, ale její hudební lásky od Chopina přes Brubecka až k Radiohead jí zavedly k neortodoxnímu přístupu k tvorbě. Její skladby se rodí z fascinace klavírem jako hudebním nástrojem a z touhy interpretovat jeho zvuk a harmonické možnosti svým vlastním osobitým způsobem.

Dobrawa Czocher, narozená v roce 1991 v historickém městě Tczew, asi 30 kilometrů od Gdaňsku, absolvovala první lekce violoncella ve věku sedmi let. Po studiích na Hudební škole Felikse Nowowiejského, Hudební univerzitě Fryderyka Chopina a v Německu se stala členkou Štětínské filharmonie. Kromě orchestrálních koncertů a vystoupení komorní hudby pokračuje ve tvůrčí spolupráci ve Varšavě, v neposlední řadě s Hania Rani.

A jaká je jejich společná tvorba? Mladá polská dvojice se zná již od studentských let z hudební školy Felikse Nowowiejského v Gdaňsku. Je známá svým emocionálně zdrženlivým, ale odhalujícím, zcela upřímným a autentickým hudebním stylem. Jejich hudba odráží vzájemnou vášeň pro vše od klasiky a jazzu po elektroniku a současnou hudbu a jejich odmítnutí přijímat uměle vytvořené hranice mezi různými žánry. Jejich tvorba byla mimo jiné ovlivněna také přirozenými rytmy moře a přírody severního Polska, svobodou a prostorem improvizace a odvážnou otevřeností všem emocím, vjemům a pocitům.