K zábavě i k odpočinku. Volný čas ženy v 19. století

30.7.2021 – 9.1.2022, 23:59

Výstava je exkurzí do života žen žijících v Českých Budějovicích před více než 100 lety, kdy se jejich postavení ve společnosti začíná měnit.

Nadále sice platí, že mají být láskyplnými matkami, skvělými hospodyněmi a oddanými věřícími, ale díky objevu volného času si mohou dopřát trochu zábavy i odpočinku.

Vykročte s naší výstavou do doby poslední třetiny 19. století a prvních let 20. století a poznejte, jak se tehdy žilo ženám, pro které se zábava a rozptýlení staly součástí všedního dne. Dámy zastihnete u kávy s přítelkyněmi, společně se pobavíte na plese, zajdete na procházku, do divadla, na koncert, přečtete si dobrou knihu a objevíte sport. Poznáte je jako členky místních spolků nebo jako marnivé osoby milující šperky, kabelky, vějíře a jiné módní doplňky. Prohlédnete si taneční pořádky a kotiliony a zjistíte, k čemu sloužily. Zaposloucháte se do hudebních ukázek, prolistujte si dobové divadelní programy, pozvánky na plesy, koncerty, výstavy nebo výlety. Chybět nebudou ani hudební nástroje a hrací stroje, ukázky ručních prací, her či dobového porcelánu.  

Pro dětské návštěvníky jsou připraveny skládačky z dřevěných kostek, puzzle, vystřihovánky a výroba vějířů.