Analýza bydlení - Studio Hrdinů

22.9.2021, 20:00 – 18.10.2021, 22:00

Analýza bydlení je intermediální formát na pomezí mluveného slova (Petra Hůlová), experimentální hudby (Petr Vrba) a videa (Jiří Havlíček), který umožňuje komplexní práci s významem. Možnosti interpretace definují vzájemný proměnlivý vztah všech tří složek představení: od souhry až ke kritickému dialogu.

Analýza bydlení - Studio Hrdinů
  • Adresa:
    Dukelských hrdinů 530/47
    Praha 170 00
prostorová spolupráce: Patricia Talacko
 

Rámcem naší příběhové koláže s dokumentárními a autobiografickými prvky je sousedská grilovačka a proluka, kde se má stavět. Zatímco komunitní setkání slouží jako odrazový můstek k aktivismu v místní čtvrti, na horizontu proluky, která od severu k jihu protíná město jako zrcadlo magistrály, se kamarádí dva likvidační stroje.
Spojuje nás zájem o fungování veřejného prostoru jako místa aktivismů a jejich komplexních vztahů, způsobů, jakými přemýšlíme o městském prostoru. Sledujeme současnou intenzivní veřejnou debatu o sousedství, gentrifikaci, sociálním bydlení či developerech. Vystupujeme na jevišti, ale nejsme herci a to, co děláme, není divadlo.
Analýza bydlení je po projektu Space Pandemics (premiéra 12/2020), který se věnoval prostředí pohraniční periferie a reflexi česko-německých vztahů s ohledem na pandemii, druhým autorským projektem tohoto typu Petry Hůlové, Petra Vrby a Jiřího Havlíčka.

Jiří Havlíček je umělec a kurátor. Jako pedagog působí v ateliéru Text Forma Funkce na Fakultě umění v Ostravě. Natočil několik krátkých filmů – Zajatci filmu (2012), Film Týden (2016), Rekonstrukce (2018), které se promítaly na domácích i zahraničních filmových festivalech. Je autorem novely Teorie duchů (2018).

Petra Hůlová je autorkou románů (mj. Zlodějka mýho táty (2019), Stručné dějiny Hnutí (2018), Macocha (2014), Umělohmotný třípokoj (2006). Píše také divadelních hry a scénáře. Je jednou ze zakladatelů Asociace spisovatelů.

Petr Vrba je jedním z předních českých hudebníků věnujících se hudební improvizaci. Pracuje jako interpret, vedoucí workshopů nebo organizátor koncertů. Jeho diskografie čítá na čtyřicet titulů vydaných na prestižních značkách jako Another Timbre, Mikroton, Corvo aj.Je zakladatelem několika mezinárodních těles v kterých vystupuje s nejvýraznějšími postavami evropské scény volné improvizace jakými jsou např. Thomas Lehn, Franz Hautzinger, Xavier Charles, Axel Dörner, Birgit Ulher a další.

Ukázka z textu
„…Máša tahá z firemní audiny basy ciderů a pod lampiony zručně šroubuje provizorní stánek. Cidery nabízí zadax jako promo, ale babča z osmičky na etiketách lahví stejně pro jistotu kontroluje datum expirace. Javůrek sešel z bytu do zahrady rovnou v trepkách. Zažít město jinak odklonili pod hlavičkou dceřinné společnosti, myslí si… Jako sociální případ má kariéry za komplot a jeho návrh, že bude dělat zapisovatele, je jednomyslně přijat. Soused Janota Petr z čísla popisného dvě za sebe posílá gril i s pytlem klobásek. Kleňhová má za to, že je to proto, že Janota je topkař a tak k věci nechce zaujmout stanovisko.“
„…Dobří sousedé, to znamená, že ve chvíli, kdy senior odloží tašku s peněženkou do nákupního vozíku a veškerou pozornost soustředí na nabízené zboží, je jeho taška, přestože snadným cílem pro nepoctivého občana, absolutně v bezpečí. Dobří sousedé, to znamená, že není nutné udržovat si od jiných lidí odstup, obsah peněženky uchovávat jen pro vlastní oči, či neukazovat bankovky vysokých nominálních hodnot. Není nutné obávat se krádeží ze sklepních prostor koláren ani v případě nezamčení hlavních vstupních dveří.
Nicméně nenechávejte je bez dozoru ve večerních a nočních novinách, při podezření na cizí osobu volejte letenku 158, na vozidlových nosnicích se totiž jízdní kola stávají snadným terčem lovné zvěře.“