Muzejní noc na hradě

24.9.2021, 17:00 – 20:00

Po roční pauze se 24. září můžete těšit na tradiční Muzejní noc. Muzeum Mladoboleslavska ji letos připravilo ve vojenském duchu. 

Přeneseme se do dob sedmileté války, tj. do druhé poloviny 18. století. Hlavním partnerem programu je tentokrát skupina historického šermu Páni z Kolína, která je zárukou, že program bude vskutku atraktivní – k vidění budou nejen ukázky střelby z křesadlových předovek, ale také výcvik v zacházení s puškami, s halapartnami, pochopitelně dojde i na šerm. Čerstvě zrekrutovaní nováčci z řad návštěvníků pak poznají, že být vojákem v pěším pluku Její Milosti císařovny Marie Terezie rozhodně nebylo nic snadného, vždyť zapamatovat si třeba desítky pohybů spojených s nabitím pušky a následným vystřelením bude i pro ně složité. Návštěvníci si budou moci prohlédnout a třeba i potěžkat pušky, se kterými tehdejší vojáci bojovali, zkusmo si sevřít do ruky šavli či kord nebo zamířit s dobovou pistolí. To vše s příslušným výkladem muzejních historiků. Vedle zbraní z doby 18. století ukáží muzejníci i zbraně z dalších období, třeba z pravěku.
Pochopitelně bude připraveno občerstvení, tekuté, slané, sladké, teplé i studené.

Mladoboleslavští muzejníci se na Muzejní noc i na své návštěvníky již těší. Takže si zapamatujte či si poznamenejte do kalendářů – v pátek 24. září začne v 17 hodin na nádvoří mladoboleslavského hradu hlavní program. A opět, jak už velí muzejní tradice, výstřelem z našeho děla. Program na hradě potrvá do 20 hodin a během něj budete moct navštívit i všechny muzejní expozice a výstavy.