A1 Zahajovací koncert

7.10.2021, 19:00 – 21:00

Soudobá česká hudba mladé skladatelky Soni Vetché a o sto let dříve zkomponovaná Shéhérezáda Maurice Ravela, inspirovaná stejnojmennou skladbou Rimského-Korsakova, která zazní vzápětí. Sopranistku Kateřinu Kněžíkovou doprovodí orchestr pod vedením dirigenta Dominga Hindoyana.

Cena vstupenky: od 190 Kč Kč

Soňa Vetchá
Střihy

Maurice Ravel
Shéhérazade, cyklus písní pro soprán a orchestr M 41

Nikolaj Rimskij-Korsakov
Šeherezáda, symfonická suita op. 35

Změna účinkujícího

Kateřina Kněžíková – soprán
Janáčkova filharmonie Ostrava
Domingo Hindoyan – dirigent

Janáčkova filharmonie se zaměřuje také na současnou hudbu a na tu českou obzvlášť. Důkazem budiž zařazení tvorby mladé skladatelky Soni Vetché. Středobodem jejího zájmu jsou sluchové iluze. Ve vybrané části s názvem „The Cuts“ (Střihy) se vydáme do hudební krajiny plné náhlých nebo pozvolných hudebních střihů, které jsou podmíněny „pravděpodobnou nepravděpodobností“ našeho subjektivního vnímání.
O více než sto let dříve (1903) zkomponoval Maurice Ravel svou Shéhérazadu, inspirovanou stejnojmennou skladbou Rimského-Korsakova. S francouzským šarmem a lehkostí v nás Ravel probudí fantazii a my se díky jeho opojné skladbě ocitneme v Orientu.
Korsakov, námořní důstojník a cestovatel, zasvětil pohádkovým motivům a legendám téměř celou svoji tvorbu. Jeho Šeherezáda vznikla v roce 1888 na motivy známé sbírky pohádek Tisíc a jedna noc.