100 let Fidlovačky - Divadlo na Fidlovačce

28.10.2021, 19:00 – 21:00

Projekt oslavy 100 let od narození největší nuselské divadelní scény, které uplynou 28. října 2021.

100 let Fidlovačky - Divadlo na Fidlovačce
  • Adresa:
    Křesomyslova 625/4
    Praha 4 140 00

Slavnostní večer je koncipován jako inovativní průlet desetiletími, nahlédnutí do příběhů, které tuto dřevěnou arénu provázely, do kontextu doby, do osudů věrných diváků, a samozřejmě do pohnutých osudů hereckých osobností jako Ferenc Futurista, Oldřich Nový, Ljuba Hermanová, Jára Kohout, Miroslav Horníček, Miloš Kopecký, Laďka Kozderková, Karel Fiala, Jiřina Steimarová, Jiřina Jirásková, Otomar Korbelář, Ladislav Županič, Tomáš Töpfer a Eliška Balzerová zaznamenané v hudebních číslech či scénkách, které ztvární současní herci a herečky, které v Divadla Na Fidlovačce vystupují.

Celý večer bude divadelní slavností doprovázenou projekcemi z dobových archivů získaných díky podpoře Českého filmového archivu, hudebními intermezzy a pokusem o definování současné role divadla ve společnosti. To vše v originálním obrazivém a symbolickém rukopisu režiséra a člena umělecké rady DNF Jakuba Čermáka a scénografky Martiny Zwyrtek, kteří ukáží, že stovkou všechno teprve začíná.

Na program bude navazovat slavnostní party ve foyer divadla s dobovou hudbou, za účasti VIP osobností novodobé historie divadla. 

Účinkují: Jiří Korn, Aneta Krejčíková, Tereza Bebarová, Daniel Krejčík, David Kraus, Vanda Pilař Chaloupková, Zuzana Vejvodová, Lukáš Adam, Zora Jandová, Ludmila Molínová, Daniel Rous, Radka Krninská, Eliška Nezvalová...

Zajímavost:

Před 100 lety se započala psát zvláštní historie tohoto domu a to díky herci a režisérovi Stanislavu Langerovi, který nuselské divadlo založil a věnoval mu celé své dědictví. Byla to první divadelní budova otevřená v samostatném Československu a Stanislav Langer se stal jejím prvním ředitelem. Autory projektu byli architekti J. Dneboský a A. Zima. Stavba byla započata v dubnu 1921 a ukončena o sedm měsíců později. Tehdy vzniklo na zděné podezdívce dřevěné divadlo o kapacitě 800 míst v hledišti, které bylo pokřtěno na Tylovo divadlo.