Jindřich Štreit – Brána naděje

5.9.2021 – 30.9.2021, 23:59

V neděli 5. září od 14 hodin se v Zašové uskuteční vernisáž výstavy cyklu fotografií Brána naděje prof. Jindřicha Štreita. Vernisáž proběhne v kostele Navštívení P. Marie a k slavnostní atmosféře vernisáže přispějí kromě pana Jindřicha Štreita jeho dcera Monika Štreit-Duarte, světově uznávaná flétnistka,  se synem Danielem a cimbálová muzika Polajka.

Letos Jindřich Štreit, fotograf světového formátu, slaví 75 let a vernisáž v Zašové se koná přesně v den jeho narození. Výstava pak potrvá do konce září.

Fotografie z cyklu Brána naděje zakoupila Obec Zašová se záměrem vytvořit v budoucnosti stálou expozici Jindřicha Štreita v klášteře, jehož rekonstrukce se připravuje.

Bývalý klášter trinitářů tvoří komplex budov situovaných vedle Kostela Navštívení Panny Marie. Stavba kláštera byla zahájena v roce 1725 a svému původnímu účelu sloužil až do roku 1783. Poté byla v areálu například Schatlauerova gobelínová manufaktura, škola nebo domov důchodců, později Ústav sociální péče pro mentálně postiženou mládež. Současným majitelem je obec Zašová, která chce areál kláštera v budoucnu rekonstruovat a vybudovat v něm například ubytování pro turisty, výstavní prostory a sály pro pořádání kulturních a společenských událostí. Prvními počinem obce byla rekonstrukce bývalé školy, v níž vznikl Komunitní dům s 10 byty pro seniory. V klášterní zahradě pak Matice zašovská vybudovala křížovou cestu.

Jindřich Štreit, český dokumentární fotograf, vysokoškolský pedagog, kurátor a organizátor kulturního života, se narodil 5. 9. 1964  ve Vsetíně, své dětství prožil v nedaleké Stříteži nad Bečvou.  Zaměřuje se na dokumentování života na venkově a obyvatele českých vesnic, věnoval se tématu zemědělství, potom také těžké práci v továrnách (knihy Lidé třineckých železáren, Vítkovice, Ocelový svět). V poslední době se věnuje mnoha sociálním tématům o drogově závislých, handicapovaných, nevidomých, vězních, starých lidech, pracovnících ve zdravotnictví, cizincích, kuřácích nebo lidech bez domova.