Lunchmeat festival přivází Lyru Pramuk nebo Helenu Hauff a vzkazuje: We see you dancin‘!

27.9.2021 – 2.10.2021, 23:59

Konec září a začátek října bude v Praze patřit 12. ročníku Lunchmeat festivalu věnovanému aktuální nezávislé elektronické hudbě a digitálnímu umění. Šestidenní přehlídka s mezinárodní účastí se odehraje ve čtyřech lokacích po celé Praze a českému divákovi představí například oceňovanou zpěvačku a skladatelku Lyru Pramuk nebo světově proslulou DJku Helenu Hauff. 25. narozeniny zde také oslaví kultovní německé vydavatelství Raster, zásadní label pro vývoj experimentální elektronické hudby. Festival proběhne v termínu od 27. 9. do 2. 10. 2021. Více na www.lunchmeatfestival.cz

Lunchmeat by rád zbavil stigmatizace samotný akt tance, který se zatím zdá být obětí covidových opatření. Chceme se dostat do situace, kdy si jako tolerantní a zodpovědní lidé můžeme užít festival inovativní hudby a vizuálního umění a zároveň zůstat v bezpečném prostředí, kde návštěvníci nejsou vystaveni nebezpečí pro své zdraví,” říká Jakub Pešek, ředitel festivalu a připomíná motto “We see you dancin´“.

V našem lineupu je i řada umělců, kteří měli původně dorazit už vloni, ale museli svoji účast odvolat kvůli omezením spojeným s pandemií Covid-19. Čas během lockdownu využili k tomu, aby své projekty ještě upgradovali,“ vysvětluje Pešek a zmiňuje Lyru Pramuk, která svým futuristickým folkem alba Fountain uhranula posluchače po celém světě a stala se jedním z největších objevů roku 2020. Tahákem pro pražskou klubovou komunitu bude určitě Helena Hauff, která s pomocí analogových nástrojů vrací klubovou hudbu do syrových a nekompromisních časů acid houseu přelomu osmdesátých a devadesátých let.

Na Lunchmeatu se ale bude také jako už tradičně propojovat hudba a vizuální umění, právě v tom patří festival mezi nejdůležitější na světě. „Velmi často jsou to projekty, které si pro Lunchmeat připravily světovou premiéru,“ dodává Pešek. Dvojice Dadub, proslulá mícháním temného dark techna a ambientních atmosfér, se v Praze spojí s VJem Andrea FAX Familiari v premiéře společného díla Hypersynchronous.

Eric Raynaud alias Fraction uvede na letošním Lunchmeatu svůj nový AV projekt Ritual for a dying planet, nekompromisní dílo, které spojuje nepříjemné minimalistické vizuály s temným ambientem a noisem, vhodnými žánry pro zachycení nadcházející ekologické apokalypsy, do níž míří naše civilizace.

Lunchmeat Festival budou mezi 27. září a 2. říjnem hostit čtyři pražské prostory. Centrem bude znovu betonové podzemí Veletržního paláce Národní galerie, impozantní funkcionalistické budovy postavené ve 30. letech, která je s Lunchmeatem dlouhodobě spojována. Dále se program odehraje v Divadle Archa, klubu Ankali nebo prostoru CAMP, který v úvodním dni festivalu přivítá hudebníky spojené s německým labelem Raster. Legendární postavy elektronické hudby Frank Bretschneider a Byetone zde představí své aktuální projekty prorůstající s vizuálním uměním.

Svůj audiovizuální projekt MA uvede Collectif Coin, transdisciplinární laboratoř z Grenoble vytvářejí monumentální performance a vtahující světelné instalace. Producent Aquarian propojuje ve svých explozivních setech vlivy klubové hudby z Londýna, Detroitu a Berlína s hybridními, zmutovanými verzemi rave. AYA dorazí s mixem kulometných breakbeatů devadesátkového hardcore i extatických momentů vytržení ambientu, její dílo se zabývá transfigurativní silou zážitku a paměti na fyzické tělo. Kodaňské duo Lyra Valenza vytváří pulzující taneční hybridy, které vytváří úchvatný sci-fi vesmír. Pod jménem GTA Soundsystem se skrývá improvizační projekt tria domácích elektronických producentů ve složení David Herzig, Oliver Torr a Ondra Mikula/Aid Kid.

Pořadatelé zároveň bedlivě sledují vývoj situace kolem pandemie a jsou připravení podřídit se veškerým zdravotním a bezpečnostním opatřením, které by přinesla situace v čase konání festivalu. Proti pesimismu a skleslosti doby nabízí fantastické vize budoucnosti a vzkazují: We see you dancing.

LUNCHMEAT | WE SEE YOU DANCIN'

  1. 9. - 2. 10. 2021

FB: www.facebook.com/LunchmeatFestival/

IG: www.instagram.com/lunchmeatfestival/  

WEB: www.lunchmeatfestival.cz