Festival ClassFest – Giuseppe Scarlatti – Dove è amore è gelosia (1768)

27.8.2021, 19:00 – 20:30

Hudební Festival ClassFest uvádí Komickou barokní operu buffa pro čtyři hlasy Dove è amore è gelosia (Kde je láska, je i žárlivost), kterou na objednávku J. A. Schwarzenberga zkomponoval Giuseppe Scarlatti, synovec buď Alessandra nebo Domenica Scarlattiho.

Cena vstupenky: dobrovolné vstupné Kč

První uvedení se konalo v divadle na zámku v Českém Krumlově u příležitosti svatební návštěvy Jana Schwarzenberga dne 24. července roku 1768. Operu dirigoval sám Giuseppe Scarlatti a libretto napsal Marco Coltellini, známý svými librety pro Josepha Haydna. Coltellini také při premiéře zpíval i postavu Patrizia.
Režie a výtvarný koncept: Marek Řihák
Dirigent a hudební nastudovaní: Ondřej Bernovský
Vespetta: Linda Kunclová
Clarice: Nela Skarková
Patrizio: Vincenc Ignác Novotný
Orazio: Jan Kukal
Barokní orchestr Capella Classfestiana
ClassFest - studentský hudební festival "bez hranic", organizovaný přímo studenty klasické hudby. Jeho 2. ročník se koná v termínu od 23.8. do 28.8. 2021 v Petrovicích u Sedlčan. Festival v tomto období zrealizuje celkem 6 kulturních akcí v 5 městech a obcích Středočeského a Jihočeského kraje (Sedlčany, Písek, Planá n. L., Petrovice, Drážkov), na kterých bude prezentovat špičkové mladé umělce studujících v Čechách i zahraničí. Promyšlenou dramaturgií festival usiluje o podněcování zájmu nejen o klasickou hudbu, ale o kulturu obecně v generaci mladých. Letošní ročník se koná pod záštitou senátora a starosty obce Petrovice Petra Štěpánka.
Více informací na www.classfest.cz
Giuseppe Scarlatti (1718 Neapol – 1777 Vídeň)
Od roku 1739 žil v Římě, poté ve Florencii a do roku 1744 v Lucce. Se svojí ženou Barbarou, operní zpěvačkou, žil krátce ve Vídni roku 1748, ale zanedlouho se vrátil zpět do Itálie - roku 1752 se v Benátkách hrály jeho dvě opery. Pobýval i krátce ve Španělsku a v Neapoli, ale potom žil především v Benátkách a ve Vídni. Zde působil jako hudební skladatel pro baletní představení divadla Kärntnertortheater.
V polovině roku 1760 ho cesty zavedly do Španělska a později pracoval ve Vídni pro rodinu Schwarzenbergů. Byl učitelem hudby členů rodiny princezny Marie Teresie a Marie Arnoštky a později i kněžny Marie Eleonory ze Schwarzenbergu.
Složil více než 30 oper, které byly hrány v mnoha italských městech a ve Vídni. Je oceňován jeho přirozený dar pro melodiku, jeho vynikající zvládnutí žánru komické opery a jeho všeobecně okouzlující hudební styl.