Stálá expozice T.G.Masaryk a rodný kraj

1.7.2021 – 31.12.2021, 23:59

Tomáš Garrigue Masaryk je bezesporu nejvýznamnějším hodonínským rodákem, proto není divu, že první profesionální stálá expozice na území České republiky se nachází právě v Masarykově muzeu v Hodoníně.

 Základním motivem je stále se rozšiřující Cesta Masarykovým životem od dětství přes studia a působení ve Vídni, vědeckou a politickou činnost v letech 1882–1918, prezidentství, rodinný život až po úmrtí v roce 1937 a odkaz.

Během prohlídky si návštěvník může prohlédnout předměty vztahující se k Masarykovi nebo ke členům jeho rodiny, jako je například kovadlina z kovárny A. Beneše v Čejči, kde se mladý Tomáš Masaryk učil kovářem, klobouk, který byl součástí Masarykovy slavnostní poslanecké uniformy, replika Masarykova oblíbeného jezdeckého oděvu včetně jezdeckých bot a kufru, odlitek ruky paní Charlotty G. Masarykové od sochaře J. Štursy, ale také předměty dokreslující Masarykovu osobnost, jeho působení, dílo a dobu.

Cestu Masarykovým životem obohacují tři krátké audiovizuální programy a celý Masarykův život je shrnut v závěrečném 25minutovém filmu. Tvůrci jej sestavili z unikátních materiálů Národního filmového archivu v Praze a nelze jej vidět jinde než v učebně Masarykova muzea v Hodoníně. V závěru expozice se návštěvník vrací proti proudu času do dějin Masarykova rodiště jakoby v Masarykových vzpomínkách do dětství.