Královna Koloběžka První - Slezské divadlo Opava

Vítání prázdnin s činohrou SDO. Akce se koná na Horním náměstí před divadlem. 

Cena vstupenky: 50 Kč
Královna Koloběžka První - Slezské divadlo Opava
  • Adresa:
    Horní náměstí 195/13
    Opava 746 01

Pro děti od 3 let.

Král:    Dám vám tři hádanky. Rozsoudím vás podle toho, jak je zodpovíte. Řekněte mi, co se lidem nejvíc vyplatí, dále co je nejsladší na světě a pak kdo je největší nepřítel člověka.

Známá Werichova pohádka vypráví příběh o rybářově dceři Zdeničce, která svou chytrostí a důvtipem nejen bravurně vyřeší královy hádanky a poradí si se všemi jeho úkoly, ale především si získá jeho srdce a stane se jeho ženou. Nakonec i král uzná, že je Zdenička mnohem moudřejší než on, vzdá se trůnu a přenechá jí veškerou vládu nad královstvím, protože ví, že země bude v dobrých rukou.

Martin Tichý, režisér tzv. na volné noze, jenž se ujal inscenování pohádkové hry, spolupracuje s různými českými divadly, např. s Naivním divadlem Liberec, ostravským Divadlem loutek, Divadlem F. X. Šaldy v Liberci, divadlem Aqualung nebo Horáckým divadlem Jihlava.

Martine, jak se to přihodí, že se člověk stane „pohádkovým“ režisérem?

Civilní službu jsem absolvoval v Naivním divadle Liberec, kde jsem prošel všemožnými pracovními pozicemi, od kulisáka až po sekretáře ředitele. Zde jsem také poprvé pracoval v profesionálním divadle jako režisér Vynálezu zkázy. Pak jsem dostal pozvání do Plzně, do Minoru a do Divadla loutek, kde jsem působil letos potřetí.

Dětský svět… to je snění a fantazie. Vy svými inscenacemi, které jsou plné neotřelých nápadů a podnětů, ten vnitřní dětský svět nádherně košatíte. Kde berete inspiraci k tomu být svým způsobem „stále dítětem“?

Druhou mou prací je vymýšlení reklamních textů. Nápady musím mít denně. K tomu, aby měl člověk dobrý nápad, je třeba mít stále spoustu nápadů. Inspirace může přicházet odevšad a divadlo je týmová hra. S nápadem může přijít každý.

V Opavě režírujete poprvé, a to Královnu Koloběžku První. Co ještě bude v této inscenaci poprvé?

Při každé režii spolupracuji s někým poprvé a jeden člen týmu je naopak vždy někdo, s kým jsem už dělal opakovaně. Poprvé spolupracuji s hudebníkem Tomášem Rossim a se scénografkou Olgou Ziębińskou. Poprvé budu mít na scéně vodní mlýn. Wericha ale dělám podruhé. V Naivním divadle jsme hráli jeho pohádku Až opadá listí z dubu.