Výstava Všednost jako zkušenost z lockdownu

5.6.2021 – 31.10.2021, 23:59

Od 5. června 2021 budou v Muzeu umění a designu Benešov otevřeny dvě nové výstavy, které reflektují zkušenosti z posledního roku, kdy jsme se museli naučit žít v lockdownu a změnit tak náš způsob života. Výstava Všednost, která se rozpíná do celého přízemního prostoru MUD, je sondou do všedních dnů nás všech. Prostřednictvím vystavené sbírky zkoumá nezbytnost předmětů, které nás obklopují, jejich proměnlivost, kvalitu i uměleckou hodnotu. K výstavě vznikl velmi nevšední web, který ilustrovala výjimečná umělkyně Vendula Chalánková. Koncem června také vyjde katalog Všednost.

Pojem všednost nabyl za poslední rok nový rozměr. Pro mnohé z nás se vše postupně začalo dít v pravidelném rytmu všedních činností a na omezeném prostoru.

„Výstava Všednost je naší sondou do těchto všedních dní a interpretací této sdílené zkušenosti. Zaměřuje se především na prostředí domovů a na běžné předměty, které náš obytný prostor zabydlují. Do popředí vytahuje předměty, které každý důvěrně zná a snaží se je ukázat v novém světle. Cíleně se zaměřuje hlavně na rychlou proměnu technologií, které se staly během tohoto období hlavním pojítkem s okolním světem a na tenkou hranici mezi funkčním předmětem a uměleckým dílem,“ popisuje výstavu jedna z kurátorek Barbora Pavliš.

Na výstavě se kurátorky rozhodly vystavit pouze předměty a díla ze sbírek MUD. „V rámci přípravy výstav jsme se i my rozhodli jít „domů”, tedy do našich sbírek. Jednotlivá témata byla volena i podle jejího obsahu, abychom mohli divákům po dlouhé době zpřístupnit část sbírky designu a část sbírky fotografií, která je silně zaměřena na československou fotografii 60.– 80. let.,” doplňuje kurátorka Markéta Hornerová.

„Bylo pro nás důležité přenést do výstavy naši zkušenost z předchozího roku. Způsob jak jsme v posledním roce vnímali věci kolem nás, jak jsme prožívali všechny emoce a jak se pro nás staly rituální a všední záležitosti důležité. Proto jsme se rozhodli ve výstavě interagovat s návštěvníky a vybízet je nejen ke sdílení svých zkušeností, ale i sdílení předmětů, které do muzea přinesou,” doplnila pověřená ředitelka MUD a kurátorka výstavy Alena Ochepovsky.

Podívat se můžete i na web výstavy www.vsednost.cz, který neslouží jako pouhý doplněk výstavy nebo jeho 3D verze, ale jako samostatná a podstatná část. Web je celý vytvořen z ilustrací umělkyně Venduly Chalánkové. Katalog výstavy, který graficky zpracoval Jan Košátko, bude pokřtěn 26. června v MUD.

Společně s výstavou Všednost se otevře i výstava Na rozhraní, která je výsledkem práce studentů kurátorského semináře CRASHTEST na KTF Univerzity Karlovy v Praze. V rámci něj studentští kurátoři pořádají výstavu výtvarných prací svých vrstevníků z vysokých uměleckých škol v České republice. Kurátorky koncipovaly výstavu tak, aby díla vybraných umělců poskytla subjektivní ohlédnutí za pandemickou situací a zároveň otevírala příležitost dostat se zpět do kontaktu s reálným životem. V suterénu, Městské výstavní síni a po městě Benešov je tak vystaveno na 16 děl, která rozhraní těchto dvou dimenzí zkoumá.

Všednost

  1. 6. – 31. 10. 2021

vernisáž: 4. 6 od 18 hodin

kurátorky: Markéta Hornerová, Alena Ochepovsky, Barbora Pavliš

 

CRASHTEST 11 / Na rozhraní

  1. 6. – 31. 10. 2021

vernisáž: 4. 6 od 18 hodin

budova Muzea umění a designu, Městská výstavní síň, město Benešov

Vystavující umělci: Lukáš Cinkanič, Žofia Fodorova, Co /Čeremo/, Vojtěch Groot, Veronika Havlatová, Adam Hejduk, Lucie Kramperová, Jana Kučerová, Martin Marek , Šimon Mašek, Adam Michálek, Cyril Zikuška, Pavla Nikitina, Jan Poš, Klára Samcová, Jan Slanina, Tereza Staňková, Adam Kučera, Karolína Vávrová

Kurátorky výstavy: Sofya Buzykanova, Tereza Häckelová, Evgeniia Stupak, Viktoriya Yordanova

Vedoucí projektu Crashtest: Milan Pech

Spolupořadatelé: Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy, Muzeum umění a designu Benešov, Společnost Topičova salonu

 

Muzeum umění a design Benešov

Malé náměstí 74

256 01 Benešov

mudbenesov.cz

facebook.com/mudbenesov

instagram.com/mudbenesov