Bartolomějské návrší v Kolíně. Objevte poklad v srdci Kolína

1.6.2021 – 31.8.2021, 23:59

Historie královského města Kolína je velmi bohatá, dominantou města je chrám sv. Bartoloměje. Stavbu vysokého katedrálního chóru významný stavitel Petr Parléř. Obohatil tak Kolín o jedno z neoriginálnějších děl gotické architektury lucemburského období.

Není to ale jen chrám, který stojí za pozornost. Po rozsáhlé revitalizaci areálu rozprostírajícího se kolem kostela získal Kolín unikátní ucelené zákoutí v historickém centru města, které nabídne návštěvníkům nové pohledy na kolínskou dominantu. Při procházce zde narazíte na řadu historicky významných prvků např. v místech bývalého městského hřbitova nebo u městských hradeb. Oázou pro oči i duši je posezení na zelených parkánech, energii můžete načerpat třeba i u bylinkové zahrádky. 

Kromě chrámu je nově návštěvníkům přístupná barokní kostnice z roku 1733. Množstvím kostí a bohatostí ornamentální výzdoby jde v rámci území ČR o stavbu srovnatelnou snad jen s kostnicí v Sedlci u Kutné Hory. Ve zvonici je vystaven chrámový poklad, věž nabízí i vyhlídku na město. Zpřístupněna je i stará farní škola s interaktivní moderní expozicí věnovanou událostem z historie města a slavným osobnostem Kolína. 

Františka Kmocha zná téměř každý, víte ale, že z Kolína pocházel i slavný pierot a zakladatel moderní pantomimy Jean-Gaspard Deburau, miláček Paříže? Do této staré farní školy chodil jako její žák třeba i ďábelský rybníkář Jakub Krčín, pomocí videomappingu se přenesete k jihočeským rybníkům. A Josef Sudek vás naopak pozve do svého ateliéru. Neváhejte a přijměte pozvání.

Novinkou je pátrací hra v rozšířené realitě s názvem Maskaron, která vás provede venkovním areálem a jeho zajímavostmi. Pomůžete získat strážci Bartolomějského návrší zpět jeho korunu?

Otevřeno je celoročně, vstup do venkovních expozic je zdarma.

Nenechte si ujít návštěvu unikátního Bartolomějského návrší v samém srdci Kolína. Stojí to za to!

Více na www.bartolomejskenavrsi.cz

Otevírací doba

INTERIÉRY HISTORICKÝCH OBJEKTŮ

DUBEN – ŘÍJEN

úterý – pátek              9 – 17h

sobota – neděle         10 – 17h

 

LISTOPAD – BŘEZEN

pátek                           9 – 17h

sobota – neděle         10 – 17h

 

ZAHRADY NA PARKÁNĚ

DUBEN – ZÁŘÍ

denně 8 – 20h

ŘÍJEN – BŘEZEN

denně 9 – 17h