Harold López-Nussa odhalí duši moderní Kuby

29.6.2021, 19:30 – 22:00

Havanský pianista a skladatel se vrací do Prahy se svým triem, rozšířeným žánrovým záběrem, zdařilou deskou. Kapela představí aktuální repertoár 29. června 2021 v sále Novoměstské radnice.

Brilantní pianista Harold López-Nussa (*1983) proslul elegantním splétáním afrokubánského jazzu s postupy klasické hudby. Právě tak ho mohli zdejší posluchači slyšet v pianovém triu před 2 lety v Sukově síni Rudolfina. Není mu cizí ani temperament kubánské populární hudby, sonu a bolera.

Na novém albu a v koncertním programu Te lo dije (v překladu Vždyť jsem ti to říkal) svůj záběr rozšířil o moderní směry, včetně současného kubánského popu, R&B, funku či reggaetonu. Jeho záměrem totiž bylo „vyjádřit duši moderní Kuby, kterou symbolizuje neustálé pulzování muziky, linoucí se otevřenými okny z domácností, restaurací a klubů“. Výsledkem je hudba skutečně strhující a nakažlivá.

Zapustit skvěle kubánský živel do globálního jazzu by pianista nedokázal, kdyby se odsekl od svých kořenů, a zároveň kdyby nemohl fungovat na mezinárodní scéně. Poměry na Kubě mu naštěstí již umožňují žít kosmopolitním životem, aniž by musel volit osud emigranta. Má i francouzské občanství, vydává u amerického nakladatelství Mack Avenue, ale pro inspiraci se často vrací do ulic rodné Havany.

Harold López-Nussa Trio přijíždí s novým repertoárem. Dlouholetým Haroldovým spoluhráčem je jeho mladší bratr, bubeník Ruy Adrián López-Nussa,  dalším členem kapely je Yasser Pino, kontrabasista, oba už v Praze hráli.

Koncert Harold López-Nussa Trio proběhne v rámci koncertní série Jazz Meets World.

https://www.youtube.com/watch?v=0HDyYy91Cfk

29.06.2021 19:30 | Novoměstská radnice, Karlovo nám. 23, Praha 2