Písecký venkov v 19. století - Prácheňské muzeum v Písku

1.1.2021 – 31.12.2021, 23:59

Expozicí Písecký venkov v 19. století vzdává Prácheňské muzeum hold hned několik výrazným regionálním osobnostem, které s daným tématem úzce souvisí.

Každá z nich však zcela osobitě. Tou první je snad nejznámější český sedlák a vyhlášený silák Jan Cimbura, rodák ze Semic u Písku. Cimbura se představuje jako skutečně žijící postava a připomíná tak, že není jen pouhou figurkou ze světa literární fikce, kterou si ve stejnojmenném románu vymyslel Jindřich Šimon Baar.

S Cimburou souvisí i osobnost druhá. Je jí malíř Jan Hála, zřejmě nejznámější ilustrátor zmíněného románu. A návštěvník v promítaném filmu uvidí, proč se právě jeho obrázky tak zapsaly do povědomí čtenářů. Hála před zhotovením ilustrací ze života Jana Cimbury podnikl na konci třicátých let 20. století  důkladný průzkum vesnic a osad v okolí Písku. Jím zhotovené kresby a malby pak dokumentují jeho okouzlení lidovým prostředím, ale především zachycují maximum z dosud zachovalých tradičních zvyků, tradic a architektury.

Malíř tak navázal na odkaz dalšího malíře Václava Šebeleho, který podnícen Národopisnou výstavou českoslovanskou konanou v Praze roku 1895, objížděl Písecko a črtal, kreslil, maloval, a tak unikátním způsobem zachytil podobu života na vsi na konci 19. století. I jeho s jeho dílem se má možnost návštěvník při prohlídce seznámit. A právě z Šebeleho akvarelů interiérů lidových staveb vychází podoba v květnu 2010 otevřené expozice. Ta ve čtyřech obrazech představuje narození dítěte, život ženy a muže a odchod člověka z pozemského světa. To vše v kulisách a předmětech patřící do doby 19. století. Ty jsou na jedné straně možná překvapivě pestré a barevné, ať již se jedná o postel, skříň, truhlu nebo zástěnu s výjevy světců. Na druhou stranu však odráží i tíhu každodenní domácí a zemědělské práce. Všechny exponáty pocházejí z vlastních bohatých muzejních depozitářů.