Debata: Rusko & Navalnyj - Online přes Facebook Live

13.4.2021, 19:45 – 21:30

Ruská federace je stát s největší rozlohou, 11 časovými pásmy a prezidentem, jenž je ve funkci přes 16 let a pro jehož vládu se vžil termín putinismus - nově vzniklý fenomén pojmenovaný po jeho osobě. Kult osobnosti, cenzura internetu, postoj k stalinské éře a styl zahraniční politiky nevykazují ani jeden ze základních znaků demokracie. Jedná se o tzv. „řízenou demokracii“, která západní model liberalismu a občanských svobod považuje za nepřátelský a plný ohrožujícího chaosu.

V debatě Rusko vs. Navalnyj bude pozornost upřena nejen na blížící se ruské volby, protikorupční kauzy a fond, který Navalnyj založil, ale také na jeho kontroverzní chování a to, jak ho Ruští občané, svět a Evropa aktuálně vnímají. Zároveň bude velká část debaty věnována i aktuálním kauzám týkajících se ruského vlivu v ČR.
 
Jedná se o nátlak z Kremlu nebo iniciativu konkrétních politiků v ČR? Proč máme tolik novinářů a politiků veřejně sympatizující s Putinovým režimem? Jaká je prognóza blížících se voleb v Rusku? Bude někdy možné změnit jejich politické klima tak, aby bylo srovnatelné s demokracií západního stylu? A je Navalného politika krokem k západní demokracii nebo jen další forma řízené demokracie? Komu konkrétně Navalnyj vadí, nebo kdo a proč se jeho upřímnosti a investigativní práce bojí? Proč vznikl Fond boje proti korupcí, který Navalnyj založil, a jak je vnímaný ruskou společností? A co si vlastně přejí běžní občané Ruska a jak moc je tamní společnost diferencovaná?
 
Na tyto i další otázky se budeme snažit odpovědět během debaty Rusko vs. Navalnyj. Zapojit se můžete i vy!
 
Moderátor: Ondřej Soukup
Hosté: Pavel Fischer, Michael Romancov a Tereza Soušková
 

Kdo je Navalnyj?

 
Alexej Navalnyj - ruský právník a politický opoziční aktivista, který je známý jako kritik korupce a především Vladimíra Putina. Dříve se podílel na organizaci demonstrací, aktivně psal do ruských periodik a založil Fond boje s korupcí. V posledních letech s příznivci komunikuje především skrze kanál Youtube, kde má přes 6 milionů sledujících. Navalnyj byl terčem několika neúspěšných pokusů o atentát na jeho osobu. V srpnu 2020 byl otráven a zkolaboval v letadle, které muselo kvůli jeho stavu nouzově přistát. Následně byl převezen do Německa, kde se ukázalo, že se jednalo o jed ze skupiny novičok. V lednu 2021 se po rekonvalescenci vrátil do Ruska, kde byl ihned zadržen a následně odsouzen k 3,5 rokům vězení. Ačkoliv je většina jeho názorů světově uznávaná, některé jeho postoje bývají označovány za nacionalistické a nepatří mezi liberální postoje. Kvůli těmto názorům budí Navalnyj kontroverze a nesouhlas i u liberální ruské opozice, která jej původně intenzivně podporovala.