Brno předměstí Vídně - Místodržitelský palác

1.1.2021 – 31.12.2021, 23:59

Označení Brna jako předměstí Vídně by v nás mělo vyvolávat spíše sebevědomé pocity než ty méněcenné. Připomíná nám, že Brno bývalo v mnoha ohledech takovou malou Vídní.

První část nové expozice v Místodržitelském paláci přibližuje na časovém půdorysu „dlouhého“ 19. století (1789–1914) umělecké vazby mezi moravskou a rakouskou metropolí. Cílem Moravské galerie bylo upravit expozici tak, aby vytvářela ucelenější obraz o fungování umění v jednotlivých epochách. Expozice proto rovnocenně kombinuje volné umění s uměleckým řemeslem – vedle obrazů, soch a prací na papíře se zde prezentují i ukázky dobového nábytku, porcelánu a keramiky, skla, textilu a módy, šperků nebo litin.

Výstavu otevírá zrcadlové bludiště od současných designérů Jana Plecháče & Henryho Wielguse, v němž se zrcadlí ta nejlepší díla z období gotiky a baroka z galerijních sbírek. Ta divákovi pomohou zasadit umění 19. století do historických souvislostí a zároveň fungují jako ochutnávka dalších fází expozice starého umění, jež galerie plánuje otevřít v nadcházejících letech.

Jádro expozice Brno předměstí Vídně je rozděleno do čtyř tematických okruhů: od biedermeieru se přes vlnu historismu a folklorismu dostává až k secesnímu hnutí. Náštěvníci se zde setkají s velkoformátovým obrazem Jízda králů od Joži Uprky, paravánem namalovaným Alfonsem Muchou, sochou Ladislava Šalouna Čert a Káča, židlí Adolfa Loose či nábytkem Josefa Hoffmanna. Ve speciálně koncipovaném grafickém kabinetu jsou k vidění zásadní kresby od vídeňských umělců Egona Schieleho a Gustava Klimta.

Součástí nové expozice je také relaxační zóna s multimediální interaktivní hrou Dobrodružství sběratele umění, která seznámí s atmosférou Vídně konce 19. století i s osobnostmi, které tam tehdy žily.

Ve stále expozici je nyní dočasně vystavena intervence od Martina Skalického Generation.