Trafo Gallery: TA malba - výpověď 11 malířek jedné generace

16.3.2021 – 25.4.2021, 23:59

Trafo Gallery připravuje výstavu s názvem TA malba, jež nastiňuje generační výpověď jedenácti začínajících autorek, narozených v 90. letech a nastupujících na uměleckou scénu právě teď.

Pojem „malba“ je rodu ženského, proto autoři zvolili název výstavy nejmladší české malby nedávných absolventek AVU slovy TA malba. Nová tvůrčí energie byla symbolicky vybrána pro jarní výstavní termín a my s ní doufáme i v optimistické výhledy do budoucna.

Vystavující: Markéta Bábková, Veronika Gabrielová, Karolína Jelínková, Ester Knapová, Markéta Kolářová, Beata Kurucz, Laura Limbourg, Kateřina Ondrušková, Adriana Sarnová, Gabriela Slaninková, Barbora Valášková

Výstava představuje nejmladší českou malbu ženského rodu, proto akcentace autorek, jejich výběr se vztahuje k zákonitostem české gramatiky („ta malba“). Pracuje se souvislostí, která dosud nebyla kurátorsky uchopena. Druhou rovinou, kterou výstavní koncepce zohledňuje, je obrys generační výpovědi jedenácti začínajících autorek narozených v 90. letech, a nastupujících na uměleckou scénu právě nyní.
 
Většina vybraných děl se pohybuje na rozhraní mezi osobním dotýkáním se světa, zahrnujícím soukromou, místy intimní sféru života a mezi hledáním výrazu pro těžko pojmenovatelné emoce, věcné a sociální stavy. Podstatným momentem je tu specificky ženský způsob sensitivity a kritičnosti, na základě osobních zkušeností všedních i nevšedních rituálů a dramat. Výpověď o střetu mezi životními předpoklady a skutečnou realitou.

Kurátor: Petr Vaňous

Výstavu doprovází dvojjazyčná publikace shrnující pohled kurátora Petra Vaňouse na vybrané autorky a jejich vlastní citace formulující autorský přístup k malbě.
 
Výstava bude zahájena bez vernisáže v úterý 16. března 2021 mezi 14.00-20.00 a přístupná bude pro individuální návštěvy podle předchozí domluvy.

Více informací na www.trafogallery.cz