Venkovní výstava Loading: Love vypráví o zakázané lásce

1.3.2021 – 30.4.2021, 23:59

Příběhy zakázané lásky v době komunismu a historii perzekucí a boje za práva homosexuálů a leseb na území bývalého Československa a Maďarska přináší venkovní výstava Loading Love na Alšově nábřeží, v parku v blízkosti Rudolfina. Dozvíte se o historii, o které učebnice mlčí. Na místě bude výstava k vidění do konce dubna.

Láska a možnost svobodně ji vyjádřit vždy patřily mezi fundamentální lidské potřeby, bez kterých si málokdo dokáže představit smysluplný a šťastný život. Přesto se dodnes setkáváme s tím, že lidé menšinové sexuální orientace jsou v naší společnosti vnímáni jako cizí element, který v našich dějinách nemá své místo. Když někteří tvrdí, že homosexualita a LGBT jsou trendy, které „přišly ze Západu“, není se čemu divit – naše učebnice dějepisu na tuto část historie úplně zapomněly.

Jakým překážkám v minulosti čelili muži, kteří milovali muže, a ženy, které milovaly ženy? Našli svou životní lásku v dobách, kdy společnost potírala jejich lidskou přirozenost? Kdo byli první lidé v Československu a Maďarsku, kteří se rozhodli vést etický boj za vlastní důstojnost a právo na sebeurčení?

Tato výstava odhaluje neznámé příběhy zakázané lásky v průběhu posledních sta let na našem území, které k nám s razancí a aktuálností promlouvají i dnes.

Doprovodný program

Představení Socialismu s teplou tváří vzniklo na základě rozhovorů s lidmi z queer komunity. Vypráví o sledování StB i tom, jak se za komunismu homosexualita léčila. Divadlo, které připravili naši partneři z Nomantinels divadlo, je doprovodným programem k výstavě. Můžete vidět online na: https://bit.ly/3uyshRG 

 

Výstavu finančně podpořili:
Europe for Citizens Fund of Programme, Visegrad Fund, Fond na podporu umenia, Ministerstvo spravodlivosti SR. Pořádáme ji spolu s Nomantineles divadlo.