Akademie výtvarných umění otevírá POP-UP Galerii AVU

4.3.2021 – 3.4.2021, 23:59

Akademie výtvarných umění v Praze zahajuje činnost POP-UP Galerie AVU na Žižkově v Praze 3. Program, který poběží od března 2021 po dobu jednoho roku, zahrnuje osm výstav, jež se zaměří především na absolventky a absolventy akademie a jejich propojení s akademickou obcí. Hlavním důvodem otevření nové pop-up galerie je snaha co nejvíce otevřít Galerii AVU veřejnosti, což umožní i prostor, který může i nyní pracovat s velkými výlohami a průhledy z ulice. Jako první se v POP-UP Galerii AVU představí výstava Oxygen, 30 years of moving image, prezentující práce absolventek a absolventů a studentek a studentů ateliéru Nová média 1 - výstava je přitom koncipována tak, aby byla po dobu uzavření galerií přístupná alespoň kolemjdoucím.

POP-UP Galerii AVU naleznete na adrese Křížkovského 1288/10 v Praze 3- Žižkově, více informací naleznete na www.avu.cz.
Oxygen. 30 years of moving image. POP-UP Galerie AVU (4.3. - 3.4.2021)

"Ateliérem nových médií či Školou nových médií, jaký byl původní název v době jeho založení Michaelem Bielickým, prošly od počátku devadesátých let už tři generace umělkyň a umělců. Přítomnost a odkaz pedagogů, kteří zde působili, formoval pojetí ateliéru jako umělecké laboratoře analogových a digitálních médií. Tomáš Svoboda vede tento ateliér od roku 2015, kdy jej převzal od Markuse Huemera, rakouského módního designera a intermediálního umělce. Každého z těchto tří pedagogů charakterizuje v jejich vlastní autorské tvorbě jiné zacílení v oblasti nových médií, a s jejich perspektivou docházelo k rozšiřování a zpřesňování pojmu „nová média“ zároveň," píše v textu k výstavě Oxygen kurátorka Sylva Poláková.

Samotná výstava přitom představuje práce absolventů a absolventek ateliéru z doby jejich studia na AVU či těsně poté. Na tyto práce pak reagují současné studentky a studenti svými nově vzniklými díly. Historie pohyblivého obrazu vznikajícího během tří dekád v rámci AVU je aktualizována přítomností a spojená s vizemi budoucnosti. (Ateliér, který se od počátku zaměřoval na experimentální práci s videem a počítačovou animací, byl založen v roce 1991, kdy Nam June Paik a několik dalších osobností poskytli  finance na vybavení video studia - nákup grafických počítačů Silicon Graphic O2.)
 
"Předkládaný průřez tak neprezentuje širokou škálu již historicky ukotvených výstupů nových médií nebo z technologického hlediska žhavých variací mediálních konfigurací. Odpovídá spíše možnostem pojetí novomediálních praktik, jež zpřístupňovali pedagogové a pedagožky, kteří na Akademii výtvarných umění působili od devadesátých let. V úvahu je třeba brát i odpovídají akademický diskurz této Alma mater, jímž je v oblasti takzvaného videoartu a potažmo nových médií zájem o akční umění a specificky žánr performance. Podobně, jako o preferenci žánrů a forem, je možné uvažovat i o preferenci obsahové. Ve srovnání s dalšími českými uměleckými školami, které se v devadesátých letech otevřely novým médiím a disciplínám, na AVU jednoznačně převažuje konceptuální hledisko nad zájmem o profesionalizaci a užití v audiovizuální komunikační praxi, o sdílení formou vyprávění nebo uspokojení z technologické atraktivity nových médií a jejich vývoje. Precizování oblasti „nová média“ se tak odehrává v kontextu uměleckého a akademického diskurzu samotné AVU a znepokojování spočívá ve snaze o kritickou reflexi složité sítě audiovizuálních intervencí do veřejné i privátní sféry života," píše dále Sylva Poláková (celý její text naleznete na www.avu.cz)

Vystavující: Adéla Babanová, Kryštof Brůha, Romana Drdová, Kateřina Fojtíková, Viktor Frešo, GumaGuar / Milan Mikuláštík, Eva Jiřička, Sára Bown Kasanová, Magdaléna Kašparová, Krištof Kintera, Tereza Kowolowská, Radim Labuda, Kristina Láníková a Johana Střížková, Šimon Levitner, Tomáš Mašín, Tamara Moyzes, Jakub Nepraš, Johana Novotná, Vojtěch Pollák, Michal Pustějovský, Prezident Lourajder / Michal Ormandík, Tereza Severová, Max Stejskal, Jaroslav Šlauf, Edita Štrajtová, Klára Švandová, Dorota Václavíková, Ondřej Vicena, Petra Vargová, Barbora Volfová, Antonín Závodný