Zabíjejte popírače klimatických změn - Švandovo divadlo na Smíchově

Černá komedie o síle médií a ožehavých vyhlídkách na budoucnost!

Zabíjejte popírače klimatických změn - Švandovo divadlo na Smíchově
  • Adresa:
    Štefánikova 6/57,
    Praha 5, 150 00

Zde se můžete podívat na dokument o vzniku této inscenace, ve kterém se dramaturg zmiňuje o důvodech, které nás vedly k jejímu nasazení do repertoáru divadla. 

Co se stane, když se nezastavitelná síla klimatické změny střetne s politickými představiteli, kteří nejsou schopni pohnout se z místa?  

„Jak se říká v slavné australské básni: „Mám ráda svou zemi sluncem sežehlou“, ale zase se to nesmí přehnat, že…“ 

Ministryně pro životní prostředí Gwen Malkinová má špatný den. Péče o dceru, mediální smršť doprovázející její potenciálně toxické plány na řešení klimatické krize, tlak ze strany soukromého sektoru – a to ještě netuší, že na konci dne svede krvavý boj o budoucnost australské demokracie nebo celé planety? Naštěstí na to vše není sama. Po jejím boku stojí oddaná social media guru Bekkenová, třímající zbraň z nejmocnějších – třiadvacet followerů na Twitteru.  

Hra si bere to nejlepší z černých komedií Quentina Tarantina, rétoriky Ala Gora a klenotnice populární hudby. Klade přitom otázky: kdo společnost přiměje začít se k planetě chovat šetrněji? Vědci? Experti na klima? Eko-teroristi? A je to vůbec potřeba?

Finniganova hra se strefuje do všech skupin názorového spektra a proto není další ekologickou agitací, nýbrž satirickou komedií, která odkrývá sílu médií a sociálních sítí a jejich vliv na mínění mnohdy krvelačné veřejnosti. 

Švandovo divadlo uvede hru v české premiéře v překladu Ester Žantovské a v režii tvůrčího tandemu Adama Svozila a Kristýny Jankovcové. 

Hrají: Natálie Řehořová, Anna Stropnická, Marie Štípková, Lucia Čižinská, Nataša Bednářová

INSCENAČNÍ TÝM
PŘEKLAD: Ester Žantovská
REŽIE: Kristýna Jankovcová, Adam Svozil
SCÉNA: Jan Morávek
KOSTÝMY: Lenka Rozsnyóová
DRAMATURGIE: David Košťák
ASISTENT REŽIE A INSPICE: Blanka Popková