ARILD ANDERSEN QUARTET - P&J Music

8.4.2021, 19:30 – 21:30

Arild Andersen je kontabasista, kterého lze v evropském jazzu skutečně nazvat legendou. Jeho kariéra začala již v roce 1967. Spolu s Janem Garbarkem, Terje Rypdalem a Jonem Christensenem vydal jedno z prvních alb ECM, „Afric Pepperbird“. 

Arild Andersen Quartet (Norsko)

Arild Andersen  - kontrabas, Helge Lien – piano, Marius Neset -  tenor/soprán saxofon, Håkon Mjåset Johansen - bicí

Koncert je součástí koncertní série

Během následujících let hrál se Stanem Getzem, Sonny Rollinsem, Donem Cherrym, Chickem Coreou, Dexterem Gordonem, George Russellem, Paul Bleyem, Petem Methenym, Billem Frisellem, Tommy Smithem a mnoha dalšími. V 80. letech založil svou legendární skupinu Masqualero s Jonem Balkem, Nilsem-Petterem Molværem, Jonem Christensenem a Tore Brunborgem, která koncertovala po celém světě. Masqualero se jako kvartet (Arild, Nils-Petter, Torre a Jon) objevilo začátkem 90. let v Praze, Přerově a Bratislavě.

Arild vydal 22 alb pod vlastním jménem na ECM. Celá jeho diskografie je kusem živé jazzové historie, ale pevně propojené s přítomností a jeho velká hudební radost, groove a kreativita vychází z vynikající techniky. Je také fantastickým skladatelem. Repertoár jeho kvarteta se skládá hlavně z Arildových skladeb.

Pianista a skladatel Helge Lien podal v posledních deseti letech spoustu důkazů o tom, že na jazzovou scénu vstoupil nový norský pianista velmi velkého kalibru. Posluchači se s ním mohli setkat v různých konstelacích od sólového klavíru, dua, po sidemana, ale i lídra tria. Sólově vystoupil v Praze v roce 2000 na 5. ročníku Mezinárodního festivalu jazzového piana.

Marius Neset je saxofonista a skladatel, který se stal jedním z nejdiskutovanějších přírůstků na evropské jazzové scéně. Oslňuje publikum po celé Evropě příkladnou technikou, energickou tvořivostí, představivostí a virtuozitou na tenor a soprán saxofony.. Se svou skupinou vystoupil v rámci JMW v roce 2017

Håkon Mjåset Johansen, hráč na bicí a skladatel, má na svém kontě spolupráci s řadou významných jazzových muzikantů jako je Chick Corea nebo Jan Garbarek. Jako sideman účinkuje v mnohých kapelách: S Håvard Wiik Trio vystupoval s Ole Morten Våganem a na Oslo Jazz Festival 2006 hrál s Jonem Gordonem v kvartetu s Rogerem Arntzenem a Asbjørnem Lerheimem. Byl také řádným členem kvarteta Håvard Stubø.

 

https://www.youtube.com/watch?v=u5JqLuc4TpU