Strhující Pištěkův obraz v Galerii KODL

29.11.2020, 12:00 – 18:00

Jedním ze skvostů, které se představí na aukci Galerie KODL 29. listopadu, bude i mistrovské plátno „Adieu, Guy Moll“ legendárního Theodora Pištěka. Obraz si spolu s dalšími 250 díly můžete prohlédnout v rámci virtuální prohlídky na webu galerie nebo na aukci samotné.

V 80. letech se zrodila idea inspirovaná příběhem automobilového závodníka Guy Molla. I přesto, že Moll zahynul v pouhých 24 letech a jeho závodní kariéra trvala jen dva roky, zapsal se do historie tohoto sportu tak silně, že je dodnes považován za největší motoristický talent. Pištěk se prostřednictvím obrazu rozhodl vzdát hold této legendě, ale také si promítnout tento příběh do vlastního života. S malbou začal o několik let později a věnoval se jí s přestávkami neuvěřitelných 25 let.

Dominantním motivem strhující kompozice se stal krásně se lesknoucí červený závodní automobil Alfa Romeo, předchůdce monopostů Ferrari, jenž je vyveden v naprosto brilantní malířské technice, která by se kvalitou provedení detailů mohla rovnat fotografii.

Na aukci se ovšem představí celá škála dalších vynikajících umělců. Připomeňme alespoň Václava Brožíka, Jakuba Schikanedera, Emila Fillu, Josefa Čapka, Františka Muziku či Jana Zrzavého. Celé kolekci vévodí dvě unikátní díla Františka Kupky.

Zásadní novinkou aukce bude dražba online, která umožní nákup uměleckého díla z pohodlí a bezpečí domova. Galerie KODL připravila pro tyto účely nový aukční portál artsbay.cz. Dále bude možné se do aukce zapojit i přes webové stánky invaluable.com a livebid.cz. Připraven je i přenos z aukce.

Foto: Theodor Pištěk: Adieu, Guy MollFrantišek Kupka: Růžový klobouk, Emil Filla: Zátiší s dopisem a růží, Josef Čapek: Střelená vrána, Kamil Lhoták: Wincharger, Jan Zrzavý: České městečko, Václav Brožík: Motiv z Roztok, Jakub Schikaneder: Tramvaj v pražské ulici