Festival AKCENT je online

18.11.2020 – 24.11.2020, 23:59

Festival Akcent už deset let představuje českému publiku dokumentární divadlo. V letošním roce se přesouváme do online prostoru.

Festival zahájí mezinárodní online konference No More Social Kissing zabývající se novými podobami umělecké spolupráce v době post-covidové. Unikátní produkce, které vznikly přímo pro online verzi festivalu, můžete sledovat na festivalové stránce https://www.festivalakcent.cz/.

PROGRAM

18. listopadu / 15.00–17.30
No More Social Kissing
mezinárodní konference o budoucnosti živého umění
Lze vytvářet divadlo bez fyzického kontaktu? Jakou podobu bude mít umělecká spolupráce v době post-covidové? Tématem diskusí z umělci a odborníky budou nové možnosti vzájemného sdílení, umělecká mobilita v příštích letech, proměna kulturních institucí i interakce s diváky.

19. listopadu / 20.00
Jan Mocek – Virtual Ritual_home
Originální gamingová performance Jana Mocka Virtual Ritual_home nenabídne prostý streaming divadla do online prostoru, ale o důslednou “live” analýzu digitální společnosti v jejím vlastním prostředí. 

20. listopadu / 22.00
Kolektiv Nesladim – Dům (bez) spánku
Kolektiv Nesladim a tvůrci inscenace Dům bez spánku připravují pro AKCENT divadelní videoukolébavku. Tento návod, jak se zklidnit a připravit svůj organismus na spánek bude mít svou premiéru 20. listopadu ve 22.00.

21. listopadu / 20.00
SpielRaum Kollektiv – Zbytečnosti
Co z roku 2020 bude nezbytné za 10 let? Nebo za 500 let? Tyto otázky klade Spielraum Kollektiv ve své performativní instalaci Zbytečnosti. Inovativní zapojení diváků proběhne prostřednictvím telemostu mezi prázdným divadlem a přeplněnými domácnostmi.

22. listopadu / 18.00
Nibiru III - Loud Ring
Tamara Zsófia Vadas, Ábris Gryllus, Márton Emil Tóth
uvádíme ve spolupráci s Mezinárodním festivalem TANEC PRAHA
Co se stane, až nastane konec světa? Jak se hodláme zachránit a postarat jeden o druhého? Co nás může naučit dívčí síla? Jsme vůči ní dostatečně otevření? Nibiru III. - LOUD RING je postapokalyptická léčba, která zve diváky do fiktivního světa. V online verzi bude 22. listopadu tato produkce, jež vznikla ve spolupráci skupiny teenagerů s profesionálními umělci, představena alespoň virtuálně.

24. 11. / 20.00
Divadlo Continuo – Poledne
Jaký je význam občanského postoje jednotlivce v současné společenské a politické situaci střední Evropy? Tuto otázku si na pozadí zpráv a reflexí událostí posledních let klade Divadlo Continuo a jeho online dokument, který kombinuje fragmenty z inscenace Poledne s rozhovory s účastníky demonstrace proti okupaci Československa z roku 1968. Kontext doplňují dobové materiály a rozhlasové a filmové nahrávky.

Buďte s námi týden online na www.festivalakcent.cz