STELLA - Činoherní klub

27.5.2021, 19:30 – 21:30

Jeden z mnoha příběhů roku 1942. Od Ženevského jezera přijíždí mladý Fritz, aby poznal pravdu a na vlastní oči viděl válečný Berlín. Jeho pohled je ale zkreslený (ani ne tak proto, že je barvoslepý). 

STELLA - Činoherní klub
  • Adresa:
    Ve Smečkách 26
    Praha 1 11000

To, co zrovna vidí a které dveře se mu otevřou, do značné míry určuje jeho švýcarský pas a otcovy peníze. Když se seznámí s tajemnou Kristin, dostane se s ní do nespoutaného světa tajných jazzových klubů, kde se pije koňak a cucají čokoládové bonbóny s pervitinem. A on by v tu chvíli přísahal, že tuhle dívku bude následovat kamkoli. Je tomu ale skutečně tak? Co když zjistí, že její příběh není takový, jakým se zdá, a falešné jméno je ta nejmenší lež?

Dramatizace kontroverzního románu nabízí trochu jiný pohled na válku a lidi, kteří se v ní ocitli a musejí se rozhodnout, co jsou ochotní obětovat a za jakou cenu.

Takis Würger je německý novinář a spisovatel. Pozornost čtenářů a kritiky si získal již svým debutem KLUB (2017). Kolem jeho druhého románu STELLA (2019), který se rovněž stal bestsellerem, se rozproudila velká debata. Takis Würger ve STELLE vychází zčásti z toho, co se skutečně stalo; textem se prolínají úryvky výpovědí ze soudního spisu vojenského tribunálu.

Adaptaci románu, která vychází z českého překladu Ivy Kratochvílové pro nakladatelství Host, připravuje pro Činoherní klub dramaturg Karel František Tománek ve spolupráci s režisérem Tomášem Loužným.

Tomáš Loužný studoval na fakultě humanitních studií UK, teorii a kritiku a později činoherní režii na DAMU. Jeho absolventskou inscenací byla adaptace románu Egona Hostovského CIZINEC HLEDÁ BYT (2018).

V inscenaci STELLA se představí Barbora BočkováVojtěch HrabákHonza HájekLucie ŽáčkováVladimír Kratina a Pavel Kikinčuk    

Světová premiéra proběhne v prosinci 2020.

Barbora Bočková
Vojtěch Hrabák
Honza Hájek
Lucie Žáčková
Vladimír Kratina
Pavel Kikinčuk

 

dramatizace
Karel František Tománek
Tomáš Loužný

překlad
Iva Kratochvílová

režie
Tomáš Loužný

dramaturgie
Karel František Tománek

výprava
Martin Chocholoušek

hudba
Ivo Sedláček