R4 Klavírní recitál Grigorije Sokolova

25.3.2021, 19:00 – 21:00

Program bude zveřejněn později

Grigorij Sokolov – klavír

Cena vstupenky: od 500 Kč

„Sokolov? Pro mě osobně žijící pianista číslo jedna, po všech stránkách mimořádná osobnost. Je malý zázrak, že do Ostravy přijede.“ Těmito nadšenými slovy přibližuje ředitel JFO Jan Žemla ruského klavíristu Grigorije Sokolova.

Je to velmi seriózní pianista, který prostě jen hraje. Po koncertu se ukloní a odejde. Je plně soustředěný na hru. Jeho speciálním požadavkem je, že v den recitálu (s orchestrem již delší dobu nevystupuje, cítí zde nejen repertoárová omezení) musí mít k dispozici sál po celý den jen pro sebe. Zde se připravuje, sám a soustředěně. Zároveň vyžaduje špičkový klavír, který nesmí být starší pěti let.

Specifikem je i to, že Grigorij Sokolov dopředu neupřesňuje repertoár. Ten bývá znám až měsíc, někdy i méně, před vystoupením. Formulace: Program v jednání, je tak s ním už nerozlučně spojena. Síň je přesto vždy vyprodaná. Chodí se totiž na interpreta!

„Je to snad jediný klavírista, kvůli kterému bych byl ochoten jet třeba přes celou Evropu, jen abych ho slyšel. Tu možnost jsem několikrát měl, nikdy mě nezklamal. Dlouho jsem o něj pro Ostravu usiloval,“ těší se na výjimečnou produkci Jan Žemla.