B5 Závěrečný koncert

13.5.2021, 19:00 – 21:00

John Corigliano
Koncert pro housle a orchestr „The Red Violin“

Claude Debussy
Předehra k Faunovu odpoledni L. 86a

Jean Sibelius
Symfonie č. 7 C dur op. 105

Elina Vähälä – housle
Janáčkova filharmonie Ostrava
Robert Spano – dirigent

Cena vstupenky: od 190 Kč

Na počátku je film s názvem Krvavé housle, který je inspirován legendárním nástrojem ze Stradivariho dílny zvaným “Red Mendelssohn”. Je to fiktivní příběh umělce, který, zdrcen smrtí své ženy, smíchá její krev s lakem na housle a vytvoří nástroj se zázračným zvukem. Každý, kdo propadne jeho kouzlu, zažije okamžiky velké slávy, ale i neštěstí a smrt. Corigliano napsal nejdříve hudbu k filmu, za níž získal Oscara. Teprve potom ji zpracoval do formy houslového koncertu.

Báseň Stéphana Mallarméa Faunovo odpoledne, její rytmika a mlžná atmosféra, inspirovala Debussyho k vytvoření stejnojmenného opusu. Faun, bytost s napůl lidským a napůl kozlím tělem (rohy a kopýtka), odpočívá na břehu moře a hra na flétnu ho provází vzpomínkami. Debussy tuto smyslnou, uhrančivou a omamnou atmosféru zhmotnil do nezapomenutelných hudebních impresí.

Rychlá, pomalá, rychlá. Po staletí bylo řazení vět v symfoniích kánonem, který se obecně dodržoval. Sibelius ovšem na zvyklosti nedbal. Vytvořil jednovětou kompozici, kde je rozmanitosti dosaženo téměř neustále se měnícím tempem a tonálními kontrasty. Svou Sedmou finský autor charakterizoval jako dílo radosti ze života a vitality. Zanedlouho po jejím sepsání se však stáhl do ústraní a v podstatě přestal komponovat až do konce života.