Nevidomá sochařka v galerii Kryt

1.10.2020 – 31.10.2020, 23:59

Výstava nevidomé sochařky Marianny Machalové Jánošíkové byla prodloužena do konce října!

Dokážete si představit, že byste se museli umýt, obléknout se nebo si třeba uvařit kávu v úplné tmě?

Stačí jen zavřít oči. Jen v České republice máme cca 80 000 zrakově postižených spoluobčanů, z toho je 20 000 nevidomých. Jedním z nich je i sochařka Marianna Janošíková Machalová.

Marianna se jako nevidomá nenarodila, ale o zrak přišla vinou autoimunitním onemocněním kloubů ve 22 letech.

A protože se všichni s nepřízní osudu vyrovnáváme po svém, Marianna začala tvořit z hlíny. V současnosti je uznávanou sochařkou, má za sebou nespočet výstav a její díla můžete najít v galeriích i v soukromých sbírkách. Málokoho by při pohledu na Marianinny sochy napadlo, že jejch autorka je nevidomá. A jak sama autorka říká: „V hlavě tmu nemám. Vždy si to nejprve v mysli jakoby nakreslím na papír a vymyslím, jak ji budu tvořit. Pak začnu modelovat. Nepoužívám žádné nářadí, jen jediný nástroj, a ani to není vlastně nástroj. Je to plastová kreditka. Ukrajuji a uhlazuji jí drsnou šamotovou hlínu. Prostě mi to s kreditkou jde, a to na ní nemusí nic být...“

Velkou zajímavostí pro nás také může být to, že do každé sochy Marianna vloží dvě srdíčka slepená k sobě. „To, aby soše nebylo smutno“. Dává tak soše podle svých slov hliněnou duši.

Galerie Kryt, Nám. Dr. E. Beneše 86, 431 51 Klášterec nad Ohří