Tělo společnosti, nestabilní řád nestabilní tělo, řád společnosti - Fotograf Gallery

7.10.2020 – 7.11.2020, 23:59

Přes veškerou fascinaci propletenýma rukama na dvojitých expozicích Jolany Havelkové divák pociťuje nutkání překrývající se kontury hřbetů rukou oddělit a představovat si je jako jasně rozlišené části těla. 

Co mu taková reakce napovídá o jeho vztahu k druhému? V práci Konstellationen Tiny Bara stojí každá osoba sama za sebe. Fotografka Heji Shin zachycuje okamžik, ve kterém se od sebe dvě těla oddělují. Její práce zobrazují moment příchodu na svět, kdy se ještě fialově zbarvená hlava dítěte poprvé objeví a postupně se stane někým novým, druhým, pro diváka podivným na pohled. Miloš Šejn se ve svých pracích vrací k vlastnímu tělu. Ve sportovních fotografiích Zdeňka Lhotáka z roku 1986 je nabouráván ideál pevné tělesné struktury. Současné práce Andrease Schulze se zabývají strukturami, ve kterých těla jako taková již neexistují. Dominance vyříznutého obrazu se objevuje i v pracích Dirka Braekmana. Ve dvojité projekci umělkyně Yvon Chabrowski se postavy ve stejnokroji tlačí proti sobě, z jednoho filmového políčka do druhého. Zdá se však, že není úniku.

Vystavující: Jolana Havelková, Zdeněk Lhoták, Andreas Schulze, Dirk Braekman, Miloš Šejn, Heji Shin, Tina Bara, Yvon Chabrowski

Více na: www.fotografgallery.cz