Výstava „Děkujeme českým technikům“

19.5.2020, 10:00 – 26.10.2020, 17:00

Výstava je poděkováním Národního technického muzea českým technikům za jejich snahu pomoci v době koronavirové pandemie.

Na Českém vysokém učení technickém v Praze se do tohoto úsilí zapojilo několik týmů na různých fakultách. V NTM mají návštěvníci možnost vidět prototyp plicního ventilátoru CoroVent, který byl připraven na základě výzkumu profesora Karla Roubíka na Fakultě biomedicínského inženýrství a který nyní vyrábí česká firma MICO z Třebíče. Prohlédnout si je možné celoobličejovou masku, která byly sestavena z potápěčské masky, i ochranné polomasky CIIRC RP95, které během týdne vyvinuli na Českém institutu informatiky, robotiky a kybernetiky. Výroba masek se rozšířila v České republice díky společnosti 3Dees Industries, která koordinovala výrobce s 3D tiskárnami HP. Masky se vyrábí i v zahraničí, data k tisku této ochranné pomůcky si již stáhlo desítky organizací z mnoha zemí světa. Metoda výroby byla dále upravena na formu vstřikování plastů.

Na Technické univerzitě v Liberci spustili po vypuknutí krize výrobu roušek a výrobu filtrů z nanovláken a textilie meltblown. Do pomoci zapojila TUL také 3D tiskárny a navázala spolupráci s kolegy z ČVUT. Úsilí na TUL finančně podpořili účastníci virtuálního závodu Jizerská 50, kteří na startovném vybrali milion korun. Ve výstavě v muzeu jsou k vidění ukázky různých roušek a filtrů a ochranné masky s filtry od české firmy Nanologix, která získala od TUL licenci.

Představeny jsou zde dále výrobky české společnosti Prusa Research, která zdarma vyrobila a poskytla tisíce ochranných štítů pro zdravotníky, policisty a domovy důchodců.

K vidění jsou ve výstavě také roušky s obsahem nanostříbra ve vlákně -  NANOguard pro neomezené používání od české firmy Lada Vyvialova  Creative Platform.

Národní technické muzeum se připojilo k trendu muzeí ve světě a zdravotnické a technické předměty související s koronavirovou epidemií zařazuje do svých sbírek. V současné výstavě dává muzeum možnost návštěvníkům si prohlédnout některé významné exponáty.