Železná opona 1948–1989

12.11.2019, 10:00 – 27.9.2020, 21:00

Výstava Technického muzea v Brně připravená v rámci 30. výročí pádu železné opony představí jeden z úseků naší historie. Mapuje železnou oponu od jejího vzniku v roce 1948 až po její pád v listopadu 1989.  Zabývá se však i obdobím po roce 1945, které z hlediska politického vývoje v Československu ke vzniku systému ochrany státní hranice výrazně přispělo. Neopomene ani dobu po skončení železné opony, aby bylo možné ve stručnosti popsat situaci na hranicích do roku 2007.

Výstava se zaměřuje na ženijně technické zařízení a jeho fungování od zahájení budování v roce 1952 až po konec fungování v roce 1989 a další technické prostředky používané při ostraze hranic příslušníky Pohraniční stráže. Prezentována je zejména ostraha státní hranice z vojenského hlediska, ukázán je vývoj jednotek určených k ostraze hranice a speciálně vytvořeného vojenského útvaru Pohraniční stráže.

Prostor ve výstavě dostaly i konkrétní osudy lidí, kteří se pokusili železnou oponu překonat, ať již byla jejich snaha úspěšná či neúspěšná. Část výstavy se zaměřuje na rakouský pohled na železnou oponu a představuje způsob ostrahy a služby rakouských bezpečnostních složek, každodennost na rakouské straně hranice z pohledu obyvatel Rakouské republiky. Popisuje také situaci československých občanů po útěku do Rakouska – životní podmínky v uprchlických táborech či každodennost v nich.

Výstava Železná opona 1945–1989 je instalována ve dvou výstavních prostorách, do každého prostoru je koncipováno speciální téma, oba však vytváří ucelený celek a spojují historii železné opony.

První téma se věnuje ženijně technickému zařízení, které Pohraniční stráži pomáhalo k úspěšnému zadržení osob pokoušejících se o jejich překonání. Zde jsou dominantními exponáty repliky rotní signální stěny U-80 vyhotovené podle Jednotného typového profilu signální stěny (doplněk předpisu OSH-VI-2-sign) a třístěnný drátěný zátaras EZOH (elektrické zařízení ochrany hranic) a další technické prostředky používané na hranicích, např. ocelový rozsocháč či železobetonový jehlan. Mimo rozměrné exponáty jsou v této části instalovány i drobnější exponáty ve vitrínách jako např. protipěchotní miny používané v 50. letech v drátěném zátarasu, signalizační přístroje nebo různé spojovací prostředky.

Druhé téma se věnuje ve velké míře samotné historii železné opony, Pohraniční stráži či životu v exilu. Výstava v této části připomíná historii ostrahy hranic na pozadí událostí, jež byly pro vznik železné opony a její fungování podstatné (různé zákony či nařízení) či významné události související s ostrahou hranic či politickou situací v Evropě a ve světě. Tato část je orientována chronologicky od roku 1945 do roku 2007 a doplňují ji dva vybrané tematické celky. Jeden z nich je věnován československému demokratickému exilu, osudům vybraných osobností exilu po roce 1948. V této části se výstava věnuje i životu v uprchlických táborech a dalším souvislostem s exilem. Druhý celek, zpracovaný ve spolupráci s rakouskými odborníky, se zaměřuje na představení služby bezpečnostních složek Rakouska na státních hranicích do pádu železné opony. Popisuje také každodennost obyvatel Rakouska a jejich pohled na železnou oponu.

K výstavě je připraven také interaktivní program pro všechny věkové kategorie. Nejmenší děti tu najdou kostky, puzzle nebo omalovánky, ti odrostlejší pak různé křížovky, doplňovačky, kartičky s obrázky, mohou vstoupit do budky strážní věže s úkoly, vyzkoušet aktivity v kasárnách nebo hledat chyby na nástěnce. Stanoviště jsou označena viditelným symbolem, jsou samoobslužná, obsahují i správné řešení. Výstavu doplňují obrázky dětí z vybraných královopolských škol (ZŠ Staňkova, ZŠ Košinova, ZŠ Palackého) a ZŠ Šatov na téma železné opony a sametové revoluce.
Děkujeme všem malým výtvarníkům, kteří se do našeho projektu zapojili.