Výstava obrazů meziválečné moderny v Galerii KODL

8.9.2020 – 18.9.2020, 23:59

Nenechte si ujít výstavu vybraných děl první poloviny 20. století z podzimní aukční kolekce Galerie KODL, kterou můžete navštívit od 8. do 18. září. Meziválečná moderna zaujímá v rámci českého výtvarného umění významné místo. Skrze díla předních autorů se ve své bohatosti představí proudy, umělecké styly a spolky, jež jsou zásadní pro dané období stejně jako pro zrod moderního českého umění.

Začátek cesty k modernímu umění zastupuje na této výstavě drobný „Lesní interiér“ Františka Kupky z roku 1907. Dvacátá a třicátá léta reprezentují díla A. V. Hrsky nebo Pravoslava Kotíka.

Zásadní kapitolu v rámci výstavy i celé aukční kolekce zaujímá generace skupiny Osma v čele s Emilem Fillou, Josefem Čapkem, Otakarem Kubínem, Vincencem Benešem a Václavem Špálou. Komorní práce Emila Filly „Džbán a flétna“ a „Zátiší s dopisem a růží“ skvěle reprezentují vývoj jeho chápání tvaru. Výjimečnou skupinu představují i díla Václava Špály, z nichž nejunikátnější je malba „O žních“, která zachycuje krajinu orlického podhůří. Uchvacující futuristicky laděnou prací je obraz „Střelená vrána“ Josefa Čapka.

Výraznou skupinou děl jsou rovněž práce členů skupiny Tvrdošíjných, kterou v této kolekci reprezentuje především krásná malba Jana Zrzavého „České městečko“ z prostředí umělcovy rodné Vysočiny. Do zcela jiných končin nás zavádí obraz Rudolfa Kremličky „Normandské pobřeží“, podmanivý svou hrou se světlem a atmosférou.

K surrealismu 30. let se vážou zejména práce Františka Janouška. Z vystavených děl zaujme především uchvacující velkoformátová malba „Krajina s knihou“, která staví tohoto umělce na úroveň nejlepších světových reprezentantů stylu.

Obrazový materiál

Jan Zrzavý: České městečko
František Kupka: Lesní interiér
Josef Čapek: Střelená vrána
Rudolf Kremlička: Normandské pobřeží
Václav Špála: O žních
Emil Filla: Zátiší s dopisem a růží
František Janoušek: Krajina s knihou

Galerie KODL, Národní 7, Praha 1, tel.:  +420 251 512 728; +420 602 117 440; mail: [email protected].