Pozorování oblohy v Ďáblicích - Hvězdárna Ďáblice

1.9.2020, 16:00 – 31.10.2020, 21:30

Pozorování oblohy astronomickými dalekohledy je jedinečným zážitkem. Přijďte ho prožít k nám na hvězdárnu. Rezervace předem není nutná. Ve dne pozorujeme Slunce, po setmění Měsíc, planety a hvězdnou oblohu.

Na denní obloze lze sledovat Slunce, případně planetu Venuši. Chráněným dalekohledem jsou na povrchu Slunce v době zvýšené sluneční aktivity pozorovatelné sluneční skvrny.

Měsíc lze nejlépe pozorovat v období kolem první čtvrti, kdy poblíž rozhraní mezi osvětlenou a tmavou polokoulí vynikne plastičnost měsíčního povrchu.

Na večerní obloze s námi můžete pozorovat celou řadu zajímavých objektů vzdáleného vesmíru, a to především za bezměsíčných nocí. Jedná se o dvojhvězdy či vícenásobné hvězdné systémy, hvězdokupy, mlhoviny i galaxie.

Hvězdárna je vybavena bezbariérovým přístupem k dalekohledu.

Pozorování je možné za jasného počasí i částečné oblačnosti a je doprovázeno odborným výkladem.

Při nepříznivých podmínkách probíhají komentované prohlídky, které návštěvníky seznamují s přístrojovým vybavením hvězdárny a se zajímavostmi z historie a současnosti observatoře.

Akce je vhodná pro: širokou veřejnost/děti

Místo: Hvězdárna Ďáblice

Pro aktuální viditelnost jednotlivých objektů navštivte sekci Obloha.

Čím pozorujeme?

  • východní kopule: Zrcadlový dalekohled s průměrem 400 mm a čočkový dalekohled s průměrem 150 mm, coudé montáž. (Zhotovili V. Rolčík a V. Gajdůšek podle návrhu J. Záruby-Pfeffermanna.)
  • západní kopule: Unikátní historický čočkový dalekohled na paralaktické montáži o průměru 190 mm. (Vyrobila Mnichovská firma Reinfelder & Hertel před rokem 1903.)