PLATONOV - Divadlo DISK

10.1.2021, 19:30 – 28.1.2021, 21:30

Vše se odehrává během narozeninové oslavy, při níž se schází provinční honorace na zadluženém venkovském sídle, které je nakonec prodáno v dražbě.

PLATONOV - Divadlo DISK
  • Adresa:
    Karlova 26
    Praha 1 116 65

Hybatelem dramatu je typický skeptický antihrdina, venkovský učitel Platonov, který si uvědomuje svou zbytečnost a prázdnotu vlastní existence, ale není schopen najít žádné východisko. Je to hra o osamělých lidech, kteří se snaží uniknout nudě a pocitům viny z promarněných životních příležitostí. Proto unikají z reality a žijí svůj život jako nekonečný mejdan, na němž se chtějí „ubavit“ k smrti. Platonov je krutá fraška, nad níž se vznáší přízrak sebevraždy.

První celovečerní hra A.P. Čechova, kterou napsal v roce 1878, kdy se jako osmnáctiletý student taganrožského gymnázia pokoušel zvládnout těžké latinské kompozice a složit maturitu. Jeho rozsáhlé drama, které spíš připomíná román v dialozích, prozrazovalo však známky velkého a spontánního dramatického talentu. Divadelní premiéry se však Platonov dočkal až ve třicátých letech a teprve v sedmdesátých letech se začala objevovat řada jeho divadelních a filmových verzí. Režisér Jakub Korčák se ve své adaptaci pro absolventský ročník soustředil na osudy mladých postav, zkoncentroval děj do jediného prostoru a domyslel některé načrtnuté motivy, které známe z pozdějších Čechovových dramat.

premiéra
18. září 2020

soubor
Katedra činoherního divadla (Činohra)

autor
Anton Pavlovič Čechov

překlad
Ivan Wernisch

režie
Jakub Korčák

dramaturgie
Jana Kudláčková

scénografie
Zuzana Štěpančíková

kostýmní výtvarnice
Magdalena Vrábová

hudba
Haštal Hapka

produkce
Júlia Pecková, Veronika Čefelínová, Veronika Krejčí

osoby a obsazení

Anna Vojnicevová: Renáta Matějíčková
Sergej Vojnicev: Petr Kult
Sofie: Matylda Königová
Kiril Glagoljev: Filip Jáša
Marie Grekovová: Anežka Šťastná
Nikolaj Trilecký: Tomáš Weisser
Izák Vengerovič: Samuel Toman
Michail Platonov: Petr Urban
Saša: Barbora Křupková
Osip: Stavros Pozidis