Kov ve městě v Lipníku nad Bečvou

17.6.2020 – 30.9.2020, 23:59

Výstava Kov ve městě XVI.

Lipník nad Bečvou jako město kovářské láká i letos turisty na exteriérovou výstavu uměleckých kovářů s názvem Kov ve městě.

16. ročník měl být původně prezentací soukromé Střední umělecké školy a Základní umělecké školy AVE ART Ostrava. Vzhledem k nařízenému uzavření škol nebylo možné výstavu přichystat, a proto bylo během května domluveno, že letošní ročník bude ve spolupráci s hradem Helfštýn a uměleckými kováři z Náměště nad Oslavou Pavlem Tasovským a Pavlem Tasovským ml.  Vernisáž tohoto ročníku se nekoná. Kované exponáty budou umístěny v centru města a výstava bude probíhat od 17. června do 30. září. 2020.

Během výstavy probíhá také anketa o nejoblíbenějším exponátu, do které se může zapojit každý. Hlasovací lístky jsou k dostání v Turistickém informačním centru a v galerii Konírna, kde můžete zhlédnout výstavu regionálních fotografek s názvem Ženy v odstínech šedi nebo si odpočinout u šálku dobré kávy, ochutnat místní pralinky a makrónky v blízké kavárně. Za účast v anketě dostanete malou odměnu – magnetku s fotografií vítězného exponátu z předešlých ročníků výstavy. Po skončení výstavy proběhne ze všech odevzdaných anketních lístků losování o dárky, jejichž součástí je něco kovaného a také drobné předměty, prezentující město.

Město kovářské

Coby město kovářské nabízí Lipník také zhlédnutí stálou expozici Alfreda Habermanna -papeže kovářů, v prostorech turistického informačního centra, které se nachází na náměstí. Výstava je pro veřejnost otevřena vždy v otevírací době TIC. Zároveň informační centrum Kovářskou prohlídku s průvodcem. Prohlídka představuje 11 kovářských exemplářů rozmístěných v centru města i u významných památek. Kovanou dominantou lipenského náměstí je plastika TILIA, která byla vytvořena podle předlohy Alfreda Habermanna v dílně Pavla Tasovského s pomocí Christinne Habermann von Hoch. Poté zavede návštěvníky k dalším neméně významným exponátům – JANUA RESERATA – BRÁNA OTEVŘENÁ, O.S.U.D, SMĚR, MEMENTO, GRAMEC, IN AQUA AEQUITAS II.