Výstava Pod čepicí aneb poznejte zázraky přírody a vědy hravou formou a mějte pod čepicí

1.6.2020 – 28.8.2020, 23:59

Od 1. června do 28. srpna na Vás v táborské Galerii 140 čeká interaktivní výstava pro celou rodinu s názvem Pod čepicí. Můžete se těšit třeba na exponáty zaměřené na optické klamy.

Cena vstupenky: 20/10 Kč

Budete mít příležitost otestovat svůj zrak, zjistit jak funguje skanimace, vyrobit si své vlastní pohyblivé obrázky ožívající pod stroboskopickým světlem nebo si vyzkoušet zoetrop, což je jedna z nejlepších animačních hraček vymyšlená už v 19. století. Část exponátů se také věnuje pochopení vlastností a možností světla.

Schopnosti našich smyslů a našeho mozku nás nikdy nepřestanou udivovat. Díky smyslům vnímáme svět okolo nás a naše výstava Vám ukáže, že není vždy vše takové, jak se zdá. Doporučujeme výstavu navštívit s dětmi od 7 let. Výstava je pořádána ve spolupráci s muzeem Pod čepicí z Hronova.

 

Galerie sídlí v jednom z nejmonumentálnějších městských domů v Táboře. Předpokládá se, že v nejstarším období Tábora v 15. století stávaly na místě dnešního domu hned tři budovy, ovšem pouze do roku 1532. Tehdy došlo k velkému požáru, po kterém byly domy spojeny. Ve dvacátých letech 19. století byl objekt výrazně přestavován a upravován. V roce 1845 byl levně prodán Jakubu Zeisovi, táborskému purkmistrovi. Na začátku 20. století byl dům upraven na činžovní a rodina Zeisova ho spravovala až do roku 1971, kdy zemřela paní Růžena Ctiborová, rozená Zeisová. Potom objekt přešel do majetku obce. V roce 1981 poslední obyvatelé pro nevhodný technický stav dům opustili a ten začal chátrat. Již v roce 1991 se začala promýšlet vhodná varianta přestavby a úpravy této památky. Cenné vnitřní prostory – zejména mázhaus, dvůr, dispozice patra – volaly po provozu veřejně prospěšném, který by potenciálně mohl zvýšit společenskou a turistickou atraktivitu města. Objekt byl rozdělen na přibližně stejné poloviny, které byly od sebe rozděleny stavebně  i provozně. Křídlo domu při Koželužské ulici, které je historicky nejhodnotnější částí, zůstalo ve vlastnictví města.

Galerie 140

Koželužská 140, Tábor
Tel.: +420 381 215 401
www.galerietabor.cz
e-mail: [email protected]
instagram: @taborskemestskegalerie

otevřeno: denně 10.00-12.00, 13.00-17.00