Festival Mezi ploty 2020 - online

30.5.2020

Festival se za celou dobu své existence snažil sdělovat, že empatie, sounáležitost a ochota pomáhat jsou vlastnosti, které nás činí více lidmi. Ale nejen to: sám projekt Mezi ploty z darů a výtěžku své veřejné sbírky každoročně věnoval finanční prostředky na pomoc duševně nemocným a navíc zprostředkoval pomoc lidem, kteří mohou být ohroženi duševními problémy. Festivalu se totiž pravidelně účastní desítky odborníků na lidskou duši a kolem 60 neziskových organizací.

Díky Vám jsme dokázali téměř nemožné: spojit kulturní akci s vizí pomoci a zapojením odborníků a přitom neodradit její návštěvníky. Nebyl jsem si zpočátku jistý, že se to podaří, ale přesvědčily mě tisíce z Vás, kteří na Mezi ploty chodíte. Dosáhli jsme návštěvnosti, jakou většinou mají jen ryze komerční akce, přestože takovou akci jsem z Plotů nikdy udělat nechtěl. Potěšilo nás i to, že jsme v roce 2017 získali prestižní označení EFFE Label Evropské asociace festivalů. Mezinárodní porota doslova uvedla, že festival Mezi ploty je „velice populární u širokého publika, propojuje širokou veřejnost se zdravotně postiženými a duševně nemocnými a bourá všechny bariéry. Má kvalitní dramaturgii a obrovský společenský dopad.“

Vstupenky platí na příští rok

Nyní ale ten, který nabízel pomoc, sám pomoc potřebuje. Nemožnost festival uspořádat pro nás totiž znamená výraznou ekonomickou ztrátu, zvláště v situaci, kdy jsme na přípravy letošního ročníku už vynaložili velkou část rozpočtu. Je to opravdu zátěžová zkouška, s jakou se projekt za 28 let své existence ještě nesetkal. Přesto se nevzdáváme a věříme, že se nám i za Vaší podpory podaří festival zachovat.

Zahájili jsme již přípravy festivalu Mezi ploty 2021, díky vstřícnosti našich partnerů a zejména umělců hledáme cesty, abychom program zachovali v nezměněné podobě.

Pokud tedy můžete, prosíme Vás, abyste si zakoupenou vstupenku ponechali na další ročník.

Uvědomujeme si, že situace je nyní těžká pro každého z nás. Proto věřte, že si takového velkorysého gesta v takto komplikované době budeme hluboce vážit.

Pokud byste nám pomoci nemohli a chtěli vrátit vstupné, samozřejmě Vám vyhovíme. V takovém případě prosím postupujte podle těchto instrukcí: https://www.ticketstream.cz/stranka/refundace

Letos pořádáme online festival

Všem, kteří nás podpoří, bude festival Mezi ploty vděčný, ale navíc jim poděkují i účinkující online verze festivalu Mezi ploty, se kterou 30. května letošního roku přijdeme k Vám domů. V rámci této akce se v té či oné podobě setkáte se všemi 160 kapelami a divadly, které měly letos přijet do Bohnic a které tam tedy přijedou až napřesrok. Chybět nebudou ani diskuze s odborníky, na které jste z Bohnic zvyklí.

Cílem bude poukázat na to, že slovo pomoc zvláště dnes nesmí být prázdné, ale musí se proměnit v realitu každodenního života, a že východisko ze současné situace existuje – skrývá se právě v hodnotách, jako jsou empatie, sounáležitost, podpora a úcta člověka k člověku, které festival Mezi ploty dlouhodobě propaguje.

Pokusíme se také originální formou upozornit na ty, kteří posouvají naše hranice, aby byl svět lepším místem k životu. Ukázat, že vizionáři, umělci či lékaři, kteří se kvůli svému nadšení, energii, kterou věnují druhým, mohou na první pohled zdát nenormální, nás nakonec posouvají dopředu.

Dnes totiž často slyšíme, že po pandemii bude svět jiný. My ale chceme, aby byl jiný a lepší!

A pokud byste chtěli pomoci duševně nemocným, pro které je dnešní situace ještě mnohem těžší než pro nás ostatní, můžete využít naši veřejnou sbírku, kterou v jejich prospěch organizujeme. Stačí zaslat DMS MEZIPLOTY na číslo 87 777 nebo přispět na konto 9393939369/0800 (Cena DMS je 30 Kč.)

Všem Vám držíme palce, abyste tuhle dobu ustáli, a to především ve zdraví!