Nahlédněte do svatebních zvyklostí dávné minulosti

6.8.2020, 17:00 – 18.10.2020, 17:00

Muzeum Blanenska ve spolupráci s ateliérem Jak obléci pračlověka pro vás připravilo výstavu s názvem Nevěsty z jiných světů – cizinky v nás.

Klíčovým tématem jsou příběhy pravěkých žen. Každá se narodila v jiné oblasti Evropy a tam, kde nakonec zemřela, se dostala skrze svou roli nevěsty. Zda byl sňatek učiněn z lásky či z donucení můžeme usuzovat na základě hrobových nálezů. Příliš vzdálená lokalita od původního pobytu například napoví, že zde hrály roli jiné důvody, než svobodné rozhodnutí. Motiv se různě lišil. Někdy byl jeho cíl dokonale promyšlen, většinou v případě politických záměrů, jindy se žena stala pouhým úlovkem kočujícího bojovníka, což mohlo vést až k brutálnímu násilí.

Obraz minulosti je ve výstavě prezentován prostřednictvím názorných modelů svatebních oděvů, které autorka oblékla vlastnoručně odlitým figurínám, napodobujícím reálné postavy. Svatební šaty tvoří doklad toho, odkud ženy pocházely, jaké bylo jejich sociální postavení a co vše mohl takový sňatek ovlivnit. Jedním z vlivů byla samotná technologie tkaní látek, předávaná novým generacím a kulturám, za jejíž iniciátorky považujeme výhradně ženy. Návštěvníka dále osloví poutavé fotografie a názorné mapy, svědčící o přesunech obyvatelstva.
Výstava je určena všem, nejen ženám, kdo se chtějí zamyslet nad otázkou svých vlastních postojů ve vnímání sebe samého vzhledem ke společnosti. Také děti se mohou těšit na velké množství interaktivních a tvořivých aktivit doprovodného programu.