Bon Appétit! - Laterna magika

22.10.2020, 20:00 – 24.4.2021, 21:40

Život je jako stůl, na kterém leží tisíce mističek. V každé je něco jiného: láska, barva, chuť, vůně. Koho? Partnera? Místa? Města? Cesty? Život je vášeň. Vášeň po tom stole, po těch miskách. A je jen na vás, po čem sáhnete. Restaurace Svět se pro vás právě otevírá!

Bon Appétit! - Laterna magika
  • Adresa:
    Národní 1393/4
    Praha 1 110 00

Autorský tým nové inscenace tvoří choreograf Jan Kodet, hudební skladatel Ivan Acher, progresivní duo režisérů SKUTR = Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský, scénograf Jakub Kopecký a kostýmní návrhářka Simona Rybáková. Všichni tvůrci spolu jak v Národním divadle, tak mimo ně spolupracovali a spolupracují na mnoha projektech, ačkoli v tomto konkrétním složení včetně hudebního skladatele to bude poprvé a poprvé na ryze autorském projektu.

Nápad vytvořit inscenaci na námět jídla a konzumace je dílem choreografa Jana Kodeta. Rozvinul jej ve spolupráci se scénografem Jakubem Kopeckým a režijní supervize nad tvorbou se ujal výrazný tandem Lukáš Trpišovský a Martin Kukučka. V taneční inscenaci budou účinkovat členové Laterny magiky a Baletu ND.

Inscenace je neustále v procesu tvorby a bude až do své premiéry. Choreografie se staví přímo na baletních sálech na tanečníky a v interakci s nimi, jedna složka se přizpůsobuje druhé. Proto k této performanci není předem daný scénář nebo libreto, které by byly závazné, kromě základní osnovy, která ale sloužila jen jako ukotvení v tématu a ani ta není závazná. Je to samotný princip „autorského divadla“, které vzniká tady a teď a je pokud možno omezené pouze ústředním námětem. Tím se stalo na začátku jídlo a způsob, jakým se k němu člověk v různých etapách života staví, co pro něj znamená. Nevyhneme se ani tématu ekologie, odpadů a plýtvání, ačkoli nejde o aktivistické divadlo.

Předpremiéra 21. a 22.8., premiéry 10. a 11. září 2020 na Nové scéně Národního divadla.

Nastudovala Laterna magika ve spolupráci s Baletem Národního divadla.

 

Choreografie
Jan Kodet
Hudba
Ivan Acher