Výlet na rozhlednu Svatobor s výjimečným gastronomickým zažitkem

1.3.2020 – 31.12.2020, 23:59

Jedním z mnoha krásných míst naší vlasti je bezesporu Šumava. Jednou z jejich bran je historické město Sušice, ležící v údolí mezi vrchy Svatobor 845 m n. m. a Kalovy 727 m n.m., na březích zlatonosné Otavy. A přímo nad městem na vrcholu Svatoboru se tyčí 31,6 m vysoká rozhledna s turistickou chatou.

Svatobor je místem, které bylo zřejmě osídleno již v dávné historii. Na jeho úpatí byly objeveny stopy po primitivní polozahloubené chatě ze střední doby kamenné (10.000 - 8.000 let před n.l.). Chata byla podle dostupných nálezů rekonstruována a je možno ji zhlédnout v sušickém muzeu. U paty Svatoboru bylo objeveno i pohřebiště původní slovanské osady Sušice (denár z doby Vratislava I.). Celou historii se můžete dozvědět na rozhledně.

ZAJÍMAVOST: Z vrcholu Svatoboru pochází i jeden ze základních kamenů Národního divadla, vyzvednutý v roce 1868.

Už jste někdy strávili noc na rozhledně? Využijte jedinečné možnosti a ubytujte se přímo na Svatobotu.

Autem nebo na kole ze Sušice

Na posledním kruhovém objezdu z města si vybereme směr na Hrádek (orientační bod - supermarket) a ulicí Hrádeckou vyjedeme z města a vystoupáme na kopec Hrádek. Po jeho zdolání klesáme a v prudké pravotočivé zatáčce odbočíme vlevo do lesa. Pomalu stoupáme vzhůru a po asi 2 km dojedeme do obce Odolenov. Za obcí dojedeme po necelých 2 km serpentinami k vrcholu. Zaparkujeme cca 150 m od rozhledny, proti telekomunikačním věžím. Ubytovaní hosté mají vyhrazené parkování přímo za chatou.

Restaurace za odměnu - hýčkání a rozmazlování vašeho jazýčka

Malá rodinná nekuřácká restaurace, která poskytuje 45 míst u 6 stolů. V jarních a letních měsících uspokojíme dalších 60 návštěvníků na naší, nově jen pro vás zhotovené terase s krásným výhledem na petrovicko, Hartmanice, Dobrou Vodu, Poledník i nejvyšší horu Šumavy, bavorský Velký Javor.

 Filosofií podniku a naším přáním je především vaše spokojenost, úsměv a vědomí, že se k nám na Svatobor i na Šumavu budete rádi vracet. Úsměv je na Svatoboru díky naší milé obsluze samozřejmostí, ale spokojenosti se snažíme docílit přímočarým útokem na vaše chuťové pohárky. Buffalo křidélka, Tlačenkový salát, 200g Domácí Hovězí Burger, vždy křupavý chléb, škála domácích koláčů pečených mou maminkou vždy podávané s makovou zmrzlinou jsou toho důkazem.

Ovšem tím naše hýčkání a rozmazlování vašeho jazýčku rozhodně nekončí. Jelikož nám jde jen a jen o vaše blaho, náš jídelníček se vždy skládá také z denní nabídky, kterou obměňujeme každé 2 až 3 dny a vždy obsahuje něco výjimečného z čerstvých mořských a tuzemských ryb, divočiny, jehněčího, telecích líček, vegetariánských pokrmů v podání jak české, tak mezinárodní kuchyně.