Divadlo Tramtarie slaví 15 let své činnosti

Divadlo Tramtarie slaví 15 let své činnosti. Pro veřejnost si připravilo komentované prohlídky, výstavu a sestřih z inscenací i narozeninovou oslavu. Oslavy proběhnou v sobotu 15. února 2020.

Divadlo Tramtarie slaví 15 let své činnosti
  • Adresa:
    Hynaisova 11
    Olomouc 772 00

Oslavy narozenin padly na sobotu 15. února, přesně v tento den totiž Divadlo Tramtarie spustilo svůj provoz v roce 2005. Za 15 let svého působení prošlo Divadlo Tramtarie náročným procesem profesionalizace. Nyní v divadle působí vlastní herecký soubor a zkušený realizační tým. Každou sezonu tu také hostují prestižní tvůrci, z režisérů jsou to například Filip Nuckolls, Pavel Gejguš nebo Hana Mikolášková.

„Slavíme na den přesně po patnácti letech od první produkce. Začínali jsme v bývalém hodolanském divadle, kde jsme kromě divadla uváděli i koncerty, filmové projekce a výstavy, po přesídlení do Slovanského domu jsme se soustředili už především na divadlo a vybudovali jsme respektovanou komorní divadelní scénu, která má ohlas nejen v Olomouci, ale po celé republice,“ shrnuje Petra Němečková.

Za dobu své existence uvedlo Divadlo Tramtarie 74 premiér pro dospělé, děti i seniory. Tramtarie se orientuje na autorskou tvorbu, vznikají tu původní texty nebo originální autorské adaptace literárních děl. „Hrajeme dvacetkrát do měsíce v Olomouci a zhruba pětkrát mimo Olomouc, jezdíme hrát především pro děti a střední školy po celé republice,“ říká Petra Němečková, ředitelka.

Tramtarie pravidelně hostuje ve Švandově divadle, kde představuje svůj repertoár v rámci Přehlídky autorské tvorby. Účastní se také prestižních festivalů jako Open-Air Hradec Králové, Grand festival smíchu v Pardubicích atd.

V létě pořádá Tramtarie open-air festival Olomoucké „nejen“ shakespearovské léto, kde prezentuje své inscenace na parkánu Uměleckého centra Univerzity Palackého.

V sobotu 15. února jsou pro veřejnost připravené tři komentované prohlídky divadla, výstava a krátký videosestřih uvedených inscenací. Prohlídky proběhnou v 15:00, 16:00 a 17:00. Na prohlídky není potřeba si rezervovat místa, stačí přijít chvíli před začátkem.