NOC NA KARLŠTEJNĚ - Slezské divadlo Opava

Český muzikálový klenot o dvou ženách, které tak moc milují své muže, že se rozhodnou strávit noc na Karlštejně.

NOC NA KARLŠTEJNĚ - Slezské divadlo Opava
  • Adresa:
    Horní náměstí 195/13
    Opava 746 01

Jaroslav Vrchlický (17. 2. 1853, Louny – 9. 9. 1912, Domažlice), spisovatel a překladatel. Je autorem trilogie Hippodamie, kterou zhudebnil  Zdeněk Fibich ve známých melodramech Námluvy Pelopovy, Smír Tantalův a Smrt Hippodamie. Na text Svatá Ludmila napsal Antonín Dvořák slavné oratorium.

Filmovou verzi natočil režisér Zdeněk Podskalský v roce 1973. Z filmu pocházejí některé velmi známé písně skladatele Karla Svobody a textaře Jiřího Štaidla v podání Waldemara Matušky a Heleny Vondráčkové. Nejznámější hity Lásko má, já stůňu, Do věží nebo Hoja, hoj oslovily již tisíce diváků filmového i divadelního zpracování. (Svoji poslední filmovou roli zde hrál herec Jaroslav Marvan jako purkrabí Ješek z Vartenberka).

Zdeněk Podskalský (18. 2. 1923, Praha – 29. 10. 1993, Praha), český televizní a filmový režisér, herec. Jeho filmy Křtiny, Světáci, Bílá paní, Kulový blesk, Trhák, Velká filmová loupež a spousta dalších jsou zárukou dobré zábavy.

Historická veselohra J. Vrchlického byla poprvé otištěna v Lumíru v roce 1884. Dějová linka se odvíjí od zákazu vstupu žen na hrad Karlštejn, který nechal postavit Karel IV., aby se zde mohl v klidu věnovat práci a také odpočinku. Tento zákaz poruší mladá dívka Alena a královna Eliška Pomořanská. Zákaz pobytu žen je na konci filmu zrušen. V muzikálu vystupují skutečné historické postavy. Kromě Karla IV. také jeho čtvrtá manželka Eliška (Alžběta) Pomořanská, Arnošt z Pardubic, arcibiskup pražský, a Ješek z Vartenberka.

Soubor opery představí opět další nové tváře – dirigentku Emu Mikeškovou, Veroniku Prášil Gidovou a také Michala Kubečku.

Veronika Prášil Gidová (narozena 28. 3. 1988 v Michalovciach) byla po absolutoriu hudebně–dramatického oddělení na bratislavské konzervatoři přijata na Janáčkovu akademii múzických umění v Brně, obor muzikálové herectví. Během studia na JAMU hostovala v činohře Národního divadla v Brně v inscenaci Ideální manžel. Od roku 2010 po úspěšném konkurzu na roli Annette v rámci světové premiéry nové verze muzikálu Marguerite hostuje v Národním divadle moravskoslezském v inscenacích Divotvorný hrnec (Susan), Sázky z lásky (Holka od Divoké kočky), Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť (Manželka bratra), Fantom Londýna (Kitty), Evita (Perónova milenka), Mrazík (Nastěnka), Funny Girl (Mimsey), Ptákoviny podle Aristofana (Iris), muzikálový koncert Volá LondýnSunset Boulevard (Hedy Lamarr), Jesus Christ Superstar (Soul Girls).

Michael Kubečka se narodil se roku 1982 v Olomouci. Zpěv studoval soukromě u Jaroslava Horáčka a Pavla Horáčka. Na Pražské konzervatoři studoval u Romana Janála, konzervatoř absolvoval ve třídě Jiřího Kubíka. Během studií se věnoval koncertní činnosti ve spolupráci s profesorem klavíru Pražské konzervatoře Radkem Melmukou, s nímž absolvoval několik turné v Itálii a Čechách. V absolventském představení Pražské konzervatoře ztvárnil role Janka (Blodek: V studni) a Bartola (Mozart: Figarova svatba). Hostuje na  několika českých operních scénách (Moravské divadlo Olomouc, Divadlo J. K. Tyla v Plzni, Divadlo F. X. Šaldy v Liberci) a také v pražských divadlech Hybernie a Kalich.  Spolupracuje s Komorní operou Praha a s Dětskou operou Praha. Koncertně vystupoval s Filharmonií Bohuslava Martinů a Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu. V září 2008 se zúčastnil turné v Japonsku, v lednu a únoru 2009 absolvoval turné v Německu, Francii, Rakousku a Švýcarsku. Ve svém repertoáru má role Il Podestà (Rossini: Straka zlodějka) a Paolo Albiani (Verdi: Simon Boccanegra), Basilio (Rossini: Lazebník sevillský), Monterone (Verdi: Rigoletto), Melitone (Verdi: Síla osudu), Král (Verdi: Aida), Kecal (Smetana: Prodaná nevěsta) a další.

Ema Mikešková, dirigentka – vyrůstala v Ostravě, kde absolvovala Janáčkovu konzervatoř a gymnázium. Zpívala v několika sborech, tanečním big bandu, jazzové kapele VocadEmMi, hrála v cimbálové kapele a vedla komorní soubor bicistů. Pokračoval studiem magisterského programu na HF JAMU v Brně, obor dirigování orchestru, ve třídě prof. Rostislava Hališky. Absolvovala dirigentské kurzy s Moravskou filharmonií Olomouc a kurzy s dirigentem Szoltem Nagyem. Dirigentsky spolupracovala s orchestrem Janáčkovy konzervatoře a gymnázia v Ostravě, s Moravskou filharmonií Olomouc, Plzeňskou filharmonií, Janáčkovou filharmonií Ostrava a s komorními soubory studentů JAMU. Dlouhodobě spolupracovala se současným skladatelem Pavlem Helebrandem a choreografkou Terezou Vejsadovou na hudebně-dramaticko-tanečních projektech Lidové konzervatoře a Múzické školy v Ostravě se zaměřením na integraci handicapovaných. Dále působila jako asistentka dirigenta v Národním divadle Brno. V současnosti působí v Městském divadle Brno, kde diriguje několik muzikálů, např. Noc na Karlštejně, Flashdance, Těžká Barbora a další.

Jana Andělová Pletichová

  • Autor:
    K. Svoboda, J. Štaidl, E. Krečmar, Z. Podskalský,
    Z. Podskalský ml.
  • Premiéra:
    1. 1. 1970
  • Režie:
    Dagmar Hlubková
  • Dirigent:
    Ema Mikešková
  • Libreto:
    Zdeněk Podskalský
  • Scéna:
    Jaroslav Milfajt
  • Hudba:
    Karel Svoboda
  • Texty písní:
    Jiří Štaidl, Eduard Krečmar
  • Kostýmy:
    Tomáš Kypta
  • Sbormistr:
    Kremena Pešakova
  • Podle stejnojmenného filmu na motivy hry Jaroslava Vrchlického upravil:
    Zdeněk Podskalský ml.

    Choreografie:
    Martin Tomsa

    Hudební příprava:
    Libuše Vondráčková, Jana Hajková

    Asistent režie:
    Marta Vaňkátová