Nová krev: Tři smrti Martina Šmída - Nová scéna Národního divadla

Fáma o smrti Martina Šmída sehrála zásadní úlohu v začátcích sametové revoluce. Zpráva se postupně rozšířila do tiskových agentur a její zveřejnění přispělo k pádu komunistického režimu v Československu.

Nová krev: Tři smrti Martina Šmída - Nová scéna Národního divadla
  • Adresa:
    Národní 1393/4
    Praha 1 110 00

Režie: Ondřej Štefaňák
Asistent režie: Eliška Borová
DramaturgieIlona Smejkalová
Výtvarná spolupráce: Dominika Lippertová, Dorota Březinová

Divadelní hra Tři smrti Martina Šmída vypráví na základě dokumentárních pramenů fiktivní milostný příběh z listopadu 1989. Ústřední postavou je poručík StB Ludvík, který se snaží infiltrovat do studentského hnutí. Tam potkává Janu a ve falešné roli studenta Milana se pokouší získat nejen její důvěru, ale snad i její srdce. Nebo ne? … Děj se ve spirálách stáčí k okamžiku „smrti“ Martina Šmída a tuto událost z několika úhlů rekonstruuje. Příběh ovšem nezůstává ukotven pouze v historii, ale výrazně se obrací do současnosti. Kým je vlastně Ludvík dnes? Jak vypadá jeho pohled na porevoluční společnost? A jak tehdejší události vnímá samotná Jana?

Scénické čtení bude uvedeno v rámci vernisáže výstavy „Boj o klíčky – Národní divadlo a revoluce“, kterou zahajujeme oslavy třicátého výročí událostí Sametové revoluce.