Constellations III. My son is looking to the sun - PONEC - divadlo pro tanec

30.9.2020, 20:00 – 21:00

“Už jenom nějaký Bůh nás může zachránit.”, řekl před svou smrtí jeden filozof, aniž by dodal, jak ten zachraňující Bůh bude vypadat. Bude ženského rodu, nebo mužského? Bude ošklivý, krásný nebo bez rysů? 

Constellations III. My son is looking to the sun - PONEC - divadlo pro tanec
  • Adresa:
    Husitská 899/24a
    Praha 3 130 00

“Už jenom nějaký Bůh nás může zachránit.”, řekl před svou smrtí jeden filozof, aniž by dodal, jak ten zachraňující Bůh bude vypadat. Bude ženského rodu, nebo mužského? Bude ošklivý, krásný nebo bez rysů? Přijde a na tváři bude mít dětský úsměv ? Nebo se zjeví v podobě katastrofy, ničivé tsunami? Bude hlásat odvážné teze, šeptat nebo bude mlčet? A chce vůbec člověk, aby byl zachráněn? A od čeho, nebo od koho? Od sebe sama? Je vůbec záchrana možná bez nového zrození? A jak by mělo takové nové zrození vypadat? Bude nutná rituální oběť? 

Flash. Můj syn se dívá ke slunci a já s ním. Flash. Každý z nás vidí něco jiného. Nepatrná hrůza způsobuje úzkosti v podobě nenažrané medvědí tlamy. Co když dojde k zatmění a bude existovat věčně? Flash. Pro osvobození ducha je potřeba spáchat rituální vraždu. Flash. Empatie! Vcítění! Tanec ďábelských stvoření Kukeri, kteří chrání sny malých dětí. Flash. Život je pouhá předpona k jinému stavu bytí! Flash. Není nutné rozumět, nýbrž věřit.

Petr Boháč je režisér, scénograf, vystudovaný odborník na českou literaturu, příležitostný výtvarník a náruživý hráč pokeru. Domovská skupina Spitfire Company, kterou založil společně se svou ženou Miřenkou Čechovou, sídlí v Praze s přesahem do mezinárodního kontextu. Jeho režie se objevily ve více než 20 zemí, v nichž jsou zahrnuty destinace jako Japonsko, Čína, Korea, USA, Izrael, Jihoafrická republika nebo Norsko. Několik jeho režií obdrželo mezinárodní i tuzemská ocenění jako například The Herald Angel Award, Aerowaves Priority Companies 2014, Ceny Divadelních novin, Ceny festivalu Next Waves, Ceny České taneční platformy. V současné chvíli je také dramaturgem Divadla Paláce Akropolis zaměřující se na cross-over projekty, na žánry nového cirkusu a experimentálního divadla. Je také uměleckým šéfem Mezinárodního festivalu Nultý bod konajícího se každoročně v měsíci červenci v Praze. Jeho poetika je postavena na hledání nevyzkoušených divadelních postupů, transgresivních impulsů a ve společnosti rezonujících témat. Hlavní idea tohoto hledání je v nutnosti překračovat a porušovat zákazy, které si člověk neustále na sebe klade.

Miřenka Čechová je česká performerka, choreografka, režisérka a vědkyně. Získala Ph.D. v oblasti režie fyzického divadla na Hudební fakultě Akademie múzických umění v Praze. Vybudovala si mezinárodní reputaci převážně v oblasti jejích sólových děl, na kterých se taky podílela scenáristicky a režijně. Miřenka Čechová obdržela Fulbrightovo stipendium ke studiu a výzkumu v USA. Jako režisérka a choreografka, vytvořila vice než 25 produkcí: Miss Amerika (2018), Konec člověka. Doba z druhé ruky (2018), Fragmenty milostných obrazů (2017), Opera and the French Revolution (2016, režie) pro Operu Lafayette, Lisner Auditorium ve Washington DC a Rose Hall v Lincoln Center, New York, Lessons of Touch (2015, koncept, režie), Sniper's Lake (2015, režie, choreografie, v koprodukci s norským Baerum Kulturhus), FAiTH (2014, koncept, režie, choreografie a tanec) na rezidenci v Atlas performing Arts Center ve Washington DC, Krevety a la Indigo (2013, režie), S/He is Nancy Joe (2012, koncept, choreografie a tanec) a další.

Markéta Vacovská. Česká performerka a choreografka. Absolventka Akademie múzických umění v Praze - obor pantomima. Se Spitfire company spolupracovala například na projektech: Constellations I., One Step Before the Fall, Bad Clowns, Procesy 10/48/7830, Nedotknutelní, Krevety á la Indigo aj. Za projekt One Step Before The Fall získala ocenění Tanečnice roku 2013 v rámci festivalu Česká taneční platforma a Cenu divadelních novin za choreografii a tanec. Představení bylo zařazeno mezi TOP20 evropské taneční platformy Aerowaves 2014.

Martin Tvrdý je známý ze svých sólových projektů jako rapper Bonus, ale také jako producent minimalistické elektroniky. Za svou tvorbu získal několik ocenění, včetně ceny Apollo nebo Anděl. V posledních letech se věnuje hlavně scénické hudbě a sound designu pro film, divadlo nebo třeba virtuální realitu. Kromě Spitfire Company spolupracuje mj. s Národním divadlem, Českým rozhlasem, divadlem Vosto5 a mnoha dalšími.  Společně s Mary C založil edukativní platformu Kreaton, vedl řadu hudebních workshopů a je např. autorem konceptu Hrací stůl, který zpřístupňuje tvorbu elektronické hudby dětem i laikům. V současné době se podílí na chodu platformy _ZVUK_, která podporuje vzdělávání, tvůrčí dialog a realizaci projektů v oblasti elektronické hudby a zvukového umění. Ve svém druhém životě působí jako grafický designer v kolektivu Carton Clan.